Oštrije kazne za motocikliste koji divljaju na putu

Nacrt zakona o bezbednosti u saobraćaju izazvao je mnoge reakcije javnosti, a u predlogu je nekoliko promene koje će pooštriti kazne za vozače motocikala.
Kako piše Blic, tako pojedini motociklisti više neće moći nekažnjeno da divljaju na jednom točku jer će im saobraćajna policija zbog takve vožnje, koja će biti tretirana kao nasilnička, oduzimati dozvolu i slati ih u zatvor.
 
Predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista Vladimir Jevtić ističe da trenutni zakon ne prepoznaje termin "upravljanje na jednom točku".
 
"Reč je o maloj grupi motociklista koji unižavaju ugled svih vozača dvotočkaša. Zbog toga je neophodno u nasilničku vožnju uvrstiti i upravljanje motociklom, mopedom, triciklom na jednom točku", objašnjava Jevtić.
 
Inače, prema važećem zakonu, vozač zbog nasilničke vožnje može dobiti kaznu od 15 do 17 kaznenih poena, 60 dana zatvora i zabranu upravljanja vozilom od najmanje devet meseci.
 
Visokorizičnim ponašanjem odavno se smatra i vožnja motocikla bez kacige. Jevtić podseća da su kazne u regionu za vožnju bez kacige znatno više.
 
"Za nenošenje odgovarajuće kacige na propisan način zakonom je trenutno predviđena kazna od 5.000 dinara. Poređenja radi, u Hrvatskoj ta kazna iznosi oko 125 evra, koliko košta homologovana 'ful fejs' kaciga. Da bi se promenila svest vozača, jedna kazna bi trebalo da košta koliko i jedna kaciga, odnosno oko 15.000 dinara", naglašava Jevtić. 
 
On dodaje da predlog dopune zakona podrazumeva i isključenje iz saobraćaja vozača, odnosno putnika koji ne nosi kacigu na motociklu.
  • Khah

    01.10.2017 10:31
    A kazne za one sto obaraju
    Dobro, lepo ste smislili kazne za motocikliste, a kad ce ostrije kazne za one sto ih obore autom i pobegnu s lica mesta?
  • Gogs kamenica

    01.10.2017 06:08
    Hvala bogu
    Ziveo sam na Bul.Oslobodjenja 7 godina,to se leti ne moze ziveti od divljacke voznje pojedinih vozaca dvotockasa,Svi su zaboravili kako je na pesackom kod frizeskog salona Plavi Cuperak na bulevaru takvom divljackom voznjom stradalo nevino dete.I koliko je robije taj divljak dobijo.Nadam se samo da se nece kaznjavati samo ovi sa zoljicama i skuterima,nego i ovi sa velikom kubikazom sto jurcaju.
  • Ja

    30.09.2017 20:11
    Mislite na one što podignu tablicu nagore?

    Pa onda 200 bulevarom

    Policija zna i ništa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija