Industrija aditiva godinama ostavlja teške posledice

Gotovi sosovi, supe, viršle, čipsevi, soja sos, paštete, mešavine začina i mnogi proizvodi od mesa puni su aditiva E621 koji se koristi kao pojačivač arome.
Industrija aditiva godinama ostavlja teške posledice
Foto: Pixabay
U narodu je poznat kao izazivač gladi, a osim da "mami" na "još", gotovo i da nema drugu funkciju. Zdravu, svakako ne, jer može dovesti do najtežih oboljenja.
 
Kako za "Novosti" objašnjava profesor Ivan Stanković, šef Katedre za bromatologiju Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, procene su pokazale da kod osoba koje unose velike količine ovih proizvoda, može doći do prekoračenja dnevnog unosa ovog aditiva, pa je Evropskoj komisiji preporučeno da uvede veća ograničenja.
 
"Prehrambena industrija se teško može zamisliti bez upotrebe aditiva. Ishrana bi tada obuhvatala samo mali broj uglavnom neprerađenih namirnica kao što su meso, mleko jaja... Aditivi su supstance koje obično ne predstavljaju karakteristične sastojke namirnica, a koje se iz tehnoloških razloga namerno dodaju hrani u toku proizvodnje, prerade, pripreme, obrade, pakovanja, transporta ili čuvanja pri čemu postaju njen sastojak. Upotreba se ne prepušta slobodnoj volji proizvođača. Na pozitivnoj listi nalazi se više od 300 aditiva", priča profesor Stanković.
 
Prema rečima profesora Stankovića, ljudi mogu biti preosetljivi na neke aditive i oni bi trebalo da izbegavaju hranu koja to sadrži.
 
Od upotrebe aditiva nije pošteđena ni dečja hrana. Uz voće i povrće, teglice su pune raznih "E" oznaka.
 
"Što se tiče dečje hrane, u njoj je dozvoljena upotreba malog broja najbezbednijih aditiva, a pojačivači ukusa nisu dozvoljeni u proizvodnji hrane za odojčad i malu decu. Ove godine formiran je Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane, koji čine doktori, farmaceuti, tehnolozi... Upravo je to mesto gde mogu da se dobiju relevantne informacije u vezi sa upotrebom prehrambenih aditiva", ističe profesor Stanković.
 
Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da je borba na tržištu velika, a kada je reč o aditivu koji se koristi da pojača ukus, pitanje je da li je on uopšte i potreban.
 
"Aditiv natrijum-glutaminat ili E621 služi samo za prevaru. Ako se stave kvalitetne sirovine u proizvod, meso, voće, orašasti plodovi i to se upiše u deklaraciju, ne postoji nijedan razlog da se doda i pojačivač ukusa. Tu, zapravo, ima svega drugog, osim onog što je napisano. Taj aditiv nije zabranjen, a pitanje je i u kojoj meri se stavlja. Koliko je to podložno zloupotrebi, a zna se da je štetan. Trebalo bi da se vratimo domaćoj hrani, a ne industrijskoj. Generalno, čim ima više od jednog emulgatora tu robu treba izbegavati", kategoričan je Papović.
 
Da se ne može pobeći od tehnoloških trendova smatra i agroekonomista Milan Prostran. Kako ističe, svet je ozbiljno zaglibio u brzu proizvodnju hrane, naročito hleba.
 
"Sve nas razjeda bitka za profitom. Ozbiljna proizvodnja voća i povrća ne može bez upotrebe pesticida i fungicida. Sada postoji bitka da se sačuvaju autohtone sorte, a Srbija za to ima potencijala, jer još ima zdravu zemlju. Pitanje je do kada će to tako biti", naglašava Prostran.
  • Fakovanom narodu

    22.10.2017 18:55
    @Nervirach
    A za tebe.... obaška 100 pluseva. Ili po njihovom jeziku - lajkova.
    A onu čuvenu.... ja izgovaram kao "Ništa SA.... ćem".
    Toliko o tome koliko marketing ume da zezne sa svojim izrekama.
    Mi smo jedini narod koji prou;ava tehnike me[anja vayduha, vode, leda, soli i kamena sa prehrambenim namirnicama, kako bi "zaradili ekstra".
    Ali, pri tome taj mesar koji dodaje so u slaninu ne raymi[lja da će njegovo unu;e, ako ne u mesu, ono u mleku pojesti nešto što je neko drugi osmislio kao "ekstra zaradu".
    Toliko o licencama za preradu kvalitetne crkotine za penzionere i sirotinju.
  • 73 tačke

    22.10.2017 17:42
    Ko zna, zna
    Što rekoše vladari sveta, oni odabrani... "Trovaćemo ih lagano, u malim dozama ali stalno, dok ne postanu neplodni i ne izumru od kancera..."
    I sav taj genocid je sertifikovan i preporučen.... od istih ljudi i njihovih udruženja koje su novcem stvorili.
  • Nervirach

    22.10.2017 12:10
    Ja cu opet o rumunima i njihovim proizvodima jer mi je to najsvezije. Dzubre u kobasice i salame stavljamo i mi i oni. Al zasto je njihovo ukusnije? Bolji tehnolozi, nemaju nase patriJote sto su pokupovali prehrambenu industriju? Zasto njihovo moja macka hoce da jede a nase nece? To je taj ,,vas" (db) Matijevic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija