"Kvačice" se brišu tek kad istekne dozvola, tehnički pregledi još po starom

Vlasnici registarskih tablica koje sadrže latinična slova Č, Ć, Š, Ž i Đ, kao i slova Y i W a koji ovih dana vrše registraciju vozila nemaju razlog za strahovanje da će morati da plaćaju za nove tablice "bez kvačica".
"Kvačice" se brišu tek kad istekne dozvola, tehnički pregledi još po starom
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", iako su dopunom Pravilnika o registraciji još prošlog leta izbačene "kvačice", vlasnici tablica koje sadrže ova slova će ih prilikom registracije zadržati sve dok ne budu morali da menjaju saobraćajnu dozvolu čiji datum važenja je jasno istaknut na poleđini.
 
Promena tablica i saobraćajne dozvole je trošak od oko 3.500 dinara. Nove registarske tablice za putničko vozilo koštaju 2.190 dinara, dok je cena nove saobraćajne dozvole 1.314 dinara.
 
Kada su u pitanju tehnički pregledi, za sad sve ostaje po starom sistemu jer novi pravilnik još nije usvojen. Čeka se Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.
 
"Jedva čekamo da se uvede red u ovu oblast. Dosta je onih koji love u mutnom, a zbog nelojalne konkurencije mnoga preduzeća posluju na granici rentabilnosti", kažu za "Novosti" u jednom od udruženja tehničkih pregleda Srbije. 
 
Očekuje se da tehnički pregled vozila pretrpi velike izmene koje bi doprinele da na puteve Srbije može da izađe samo tehnički potpuno ispravno i bezbedno vozilo.
 
Tako treba očekivati da vozila starija od 15 godina dva puta godišnje moraju da prođu liniju tehničkog pregleda, a da će nova vozila biti kontrolisana posle dve godine. Mnogo se očekuje od uvođenja centralnog informacionog sistema koji će povezivati linije tehničkih pregleda sa MUP i Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije. Pored sistema za video-nadzor, trebalo bi da se uvedu licence za kontrolore, seminari unapređenja znanja. Jedan od predloga je i da se radne mašine kao i traktori registruju trajno sa obavezom da periodično imaju obavezu tehničkog pregleda.
 
Cene tehničkih pregleda u Srbiji koje se sada kreću od 800 dinara pa naviše za putnička vozila, prema predlogu Zakona bi trebalo da određuje Vlada Srbije. Tehnički pregled je često i besplatan za vlasnike koji kupe obavezno osiguranje vozila u toj firmi.
  • Triton

    05.01.2018 21:03
    Promašaj
    Opet polovično rešenje. Tzv. "kvačice" se ukidaju samo na slovima posle broja, dok ostaju na slovima koja označavaju gradove i opštine u kojima su vozila registrovana. Tako ćemo i dalje registarske oznake sa "kvačicama" kao što su slova Ć, Č, Ž, Š i dr. Zato je trebalo promeniti i ovaj deo registarskih oznaka što je bilo moguće uraditi ako se malo mućne glavom. To će možda učiniti nekom drugom prilikom, pa ćemo opet menjati tablice i dozvole.
  • /

    05.01.2018 19:55
    /
    a sta bi sa parking kvacicama?
  • ntn

    05.01.2018 18:00
    @driver
    "Zašto bi Vlada određivala cenu usluge koja se nalazi na slobodnom tržištu?"
    Zato što "vlada" hoće da se ugradi sa svojim podobnicima koji će tobože izdavati licence i održavati seminare. A to košta. Građani neka plaćaju. Bitno je osmisliti novi namet!
    Sve piše između redova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija