Kako "ubediti" komšije da ravnopravno učestvuju u troškovima održavanja zgrade

Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama gde se mnoge komšije i ne poznaju, da neki od njih ne žele da učestvuju u plaćanju zajedničkih troškova održavanja zgrade.
Kako "ubediti" komšije da ravnopravno učestvuju u troškovima održavanja zgrade
Foto: Pixabay
Kako piše portal Kamatica, u praksi to znači manje novca za popravku lifta, fasade, krova, ili prosto za tekuće uređenje i održavanje zgrade. Kamatica je istraživala da li se i na koji način, takve komšije mogu "ubediti" da ravnopravno učestvuju u raspodeli svih troškova koji su neophodni da bi sve funkcionisalo, a šta se dešava ako oni to ipak ne žele.
 
Na osnovu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada skupština stanara, na zajedničkom sastanku i sa potrebnom većinom, donosi odluku o tome koliko će iznositi visina tekućeg i investicionog održavanja, a tu sumu su svi stanari dužni da plaćaju. Takođe, prema ovom zakonu i opštine mogu da određuju minimalne iznose ovih troškova, a onda skupština stanara da odredi veći iznos, ukoliko misle da im je to potrebno. Na primer, ako zgrada ima privatno obezbeđenje ili su neophodni neki veći građevinski radovi.
 
Visina tekućeg i investicionog održavanja ne može biti manja od one koju opština odredi. 
 
"Ukoliko jedan ili više stanara ne plaća svoj deo iznosa za održavanje zgrade, stambena zajednica kao poverilac može pred nadležnim sudom pokrenuti izvršni postupak na osnovu fakture kao izvršne isprave. U tom slučaju, sud donosi rešenje o izvršenju koje kasnije, radi naplate sprovodi javni izvršitelj", objašnjava za "Kamaticu" advokat Marko Stanković
 
Stanković dodaje da, ukoliko stambena zajednica ne izdaje fakture, ona naplatu svog potraživanja može izvršiti u redovnom parničnom i kasnije izvršnom postupku, ali da je to mnogo komplikovanija procedura.
 
Koliki iznos dugovanja će skupština stanara tolerisati najčešće je individualna odluka svake zgrade, ali je važno voditi računa o tome da to dugovanje ne zastari. Kod fizičkih lica taj rok je godinu dana, od dana dospeća, dok je kod pravnih nešto duži i iznosi tri godine. Takođe, pre same tužbe, komšiji koji ne plaća zajedničke troškove može se poslati opomena pred utuženje kojom mu se ostavlja dodatni rok da to svoje dugovanje i izmiri.
 
Stanković još napominje da vlasnici stanova u novim zgrada moraju da znaju da ukoliko svi stanovi nisu prodati, za prazne odgovara investitor, a on je dužan da plaća zajedničke troškove.
 
Takođe, u praksi se često dešava i "obrnuta matematika", odnosno da jedan ili više stanara žele nešto da plate, dok se većina ne slaže sa tim. Jedan od primera su vlasnici stanova koji žive na poslednjem spratu zgrada koje imaju ravne krovove koji u nekom trenutku i prokišnjavaju. Prema zakonu, krov spada u zajednički deo zgrade, i ukoliko dogovor svih stanara nije moguć, advokat Stanković kao jedno od rešenja vidi "regresnu tužbu". U praksi to znači da "oštećeni stanari" plate sanaciju ili potrebne građevinske radove, a onda sudskim putem traže da im se sve to nadoknadi. Potrebno je znati da ta tužba može da traje dve do tri godine, pre svega zbog velikog vremenskog razmaka u zakazivanju ročišta, na svakih šest meseci, ali ishod je uglavnom pozitivan.
 
A ukoliko stanari imaju neku žalbu, više ne vredi da zovu komunalnu policiju, već sve svoje žalbe, u pisanoj formi, moraju da upute upravniku zgrade/stambene zajednice, a koji potom one koji prave probleme treba da uči ponašanju. Opširnije o ovom novom pravilu možete čitati u našem tekstu OVDE.
  • Mila

    16.12.2019 17:56
    naplata
    Mislim da je krajnje nekorektno donet ovaj zakon. U napred se znalo da svi stanari nece da placaju troskove i to ste ostavili skupstini stanara da podnosi tuzbu. Utopija i bezobrazluk.Dobro znate sudsku proceduru,a to i kosta.Ovaj zakon o Skupstini stanara po ovom principu je neizvodljiv .Ima li ova drzava zakon iza koga ce da stoji i zastiti postene gradjane ,ako ne ,onda necemo uopste da placamo.Onda ce te da pretite,opet onima koji zele i ispunjavaju svoje obaveze!!!
  • Ivona

    21.03.2018 14:56
    Hvala na odgovoru ali stvarno ne znam samo kako ste pomislili da je trosak za fasadu 8 evra JEDNOKRATNO???
    Nije mi fasada 8 E jednokratno nego 1000rsd x 24meseci. Jasnije? I internet ne placam 30 E, ako cemo u detalje...
  • BB

    20.03.2018 20:51
    Vlasnik stana u zgradi
    Ako zivis u zgradi onda, za zajednicke probleme, glasas.
    Ako si u vecini, odlicno, uspeo si. Ako si u manjini, steta nisi uspeo ali se PRIDRZAVAS odluke vecine. Ako se ne pridrzavas, predsednistvo kucnog saveta ti razreze kaznu.
    Mozes da ostanes a mozes I da prodas pa odes.
    Ako imas 3 stana u zgradi, onda imas 3 glasa. Pa si malo jaci.
    Pozdrav iz bela sveta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.