LSV: Ako je restitucijom crkvi vraćeno 95 odsto imovine, kada će plaćati porez?

Generalni sekretar LSV Bojan Kostreš pozvao je ministre Branka Ružića i Dušana Vujovića da saopšte da li je crkva počela da plaća porez na imovinu.
LSV: Ako je restitucijom crkvi vraćeno 95 odsto imovine, kada će plaćati porez?
Foto: 021.rs
On je upitao i ako nije, dokle će to biti tolerisano.
 
Kostreš je podsetio da je prema dostupnim podacima, crkvama i verskim zajednicama, restitucijom već vraćeno oko 95 odsto imovine, pa je "nepravedno prema građanima", da oni ne plaćaju svoje obaveze.
 
"Krajnje je nepravedno da građani imaju obavezu i rok za plaćanje i da im se obračunava kamata ako kasne prilikom uplate poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane crkva javno odbija da plati porez na brojne objekte, oranice i šume kojima raspolaže", ocenio je Kostreš u pisanoj izjavi. 
 
On je upitao Ružića i Vujovića da li je utvrđeno koliko dugo crkva ne plaća porez na imovinu i da li će za to biti obračunata i naplaćena zatezna kamata. 
 
"Još je nepravedno i to da crkva ulaže u izgradnju poslovno-stambenih objekata, dok se iz budžeta Srbije izdvaja novac za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika, kao i još daje pola miliona evra za gradnju crkava u Bosni i Hercegovini", dodao je Kostreš. 
 
On je predložio da tri stotine popisivača, koji su krenuli da porede da li se stanje imovine na terenu slaže sa brojem kvadrata u poreskoj prijavi, počnu upravo od crkvene imovine. 
 
Kostreš je kazao da crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija zarađuje više od stotinu miliona evra godišnje.
  • zoki

    15.05.2018 19:44
    restitucija
    zali boze sto se rodih ovde sve mi je drzava uzela na kosovu ,kolonizacijom 1945 svu zemlju imanje itd pre 70 godina, pa koliko da cekam da mi se vrati oteto....
  • N.Sad

    30.04.2018 21:29
    Kad ,,kombi stranke" vrate kredite raz. banci Vojvodine, opljackani novac , kad oni pocnu da placaju porez,estradne zvezde da se oporezuju tad cemo mi platiti porez umesto crkve ako treba.Kombi stranka bi naterala SPC da plati porez tamo neki ali svi ostali ne bi placali. Dobro se secamo ko je otimao imovinu SPC, jahao popove e nece vise da moze.
  • Futog

    30.04.2018 14:28
    Www
    Lsv treba da pita svoje partnere iz gradske vlasti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.