Radnici koji žele da formiraju sindikat u Juri dobijaju otkaz

U skoro svim najznačajnijim stranim kompanijama koje su od 2011. godine stigle u Niš i dočekane izdašnim državnim subvencijama namenjenim zapošljavanju novih radnika, sindikati nisu poželjni, a u nekim od njih radnici koji žele da ih osnuju, dobijaju otkaz, kažu za Danas sindikalni lideri u ovom gradu.
Radnici koji žele da formiraju sindikat u Juri dobijaju otkaz
Foto: Pixabay
Prema njihovim rečima, najteža situacija je u Juri i Juri Šin Von, gde sindikalno organizovanje praktično nije dozvoljeno, a radnici koji žele da formiraju sindikat dobijaju otkaz. Najbolja situacija je u Leoniju, gde funkcionišu dva reprezentativna sindikata, UGS Nezavisnost i Udruženi sindikati Srbije "Sloga". Sindikalnih organizacija nema ni u Džonson elektriku i Atlas tekstilu, koje su otvorene pre dve godine, odnosno pre godinu i po dana. One ne funkcionišu ni u Benetonu, koji je došao u Niš pre sedam godina, odnosno njegovim kooperantima.
 
"U Juri smo tri puta pokušavali da osnujemo sindikalnu organizaciju. I svaki put, samo dan ili dva pred dobijanja rešenja o njenom upisu u registar Ministarstva rada, radnici koji su formirali Inicijativni odbor za njeno osnivanje dobijali su otkaze. Izgledalo je kao da je neko iz Ministarstva javljao ovoj kompaniji imena tih radnika", kaže za Danas poverenik Udruženih sindikata Srbije Sloga za Niš Bratislav Ilić.
 
Risto Ivetić, sekretar Samostalnog sindikata grada Niša, dodaje da su u Juri otkaz dobila i dva radnika koja su bila u rukovodstvu tog sindikata. Njihovi otkazi su sada na sudu, a oni su, koliko zna, još uvek bez posla.
 
"U Benetonu smo, pak, uspeli da registrujemo sindikalnu organizaciju, a kada je sve završeno, njeno delovanje je sprečeno. Radnice su bile prestrašene raznoraznim "porukama" koje su dobijale, nisu smele da održavaju sastanke u krugu fabrike, mi smo im ponudili naše prostorije, želeli smo da im pružimo i podršku druge vrste, ali su ipak odustale", kaže Ivetić.
 
Bratislav Cenić, poverenik UGS Nezavisnost za Niš, dodaje da taj sindikat već godinama ne može da uđe u Juru i Juru Šin Von, iako je ozbiljno nastojao. On smatra da su tome u velikoj meri doprineli menadžeri, inače "naši ljudi", koji, kako kaže, ne shvataju da sindikati ne žele da unište fabriku, već da poboljšaju uslove rada, što bi koristilo svima, pa i njima.
 
Poverenik Gradskog odbora ASNS Niš Saša Hristov kaže da taj sindikat nema svoje organizacije ni u jednoj od najvećih stranih kompanija koje su poslednjih godina došle u Niš, iako je nastojao da ih formira. Pokušao je da ga napravi i u Leoniju, jer "tamo nema zabrane", ali ni tu nije uspeo, kaže.
 
Državni zvaničnici saopštavali su da je "Jura" po jednom radnom mestu dobila 7.000 evra, "Beneton" i "Džonson elektrik" po 9.000 evra, a "Jura Šin Von" – 10.000 evra. Kompanija "Aster tekstil" takođe je subvencionisana, ali iznos po novouposlenom radniku nije saopšten. Prema procenama gradskih zvaničnika, u Nišu je od 2011. godine do danas u tim i drugim kompanijama zaposleno više od 12.000 radnika. Većina zaposlenih u njima prima minimalce uvećane za 20 odsto, što im omogućavaju aktuelni propisi u Srbiji.
  • DDORovac

    07.05.2018 06:08
    za Super kartica
    Nema problema više za mene, našao sam drugi posao i napustio kompaniju. Pre će biti da si ti u toj povlašćenoj manjini čim toliko braniš rukovodstvo,i kriješ se iza tako uspešnog projekta Super kartica. Više bi ti pristajao pseudonim Brza pomoć, za neupućene to je jedan propali projekat nadobudnog menadžmenta.
  • Super kartica

    06.05.2018 17:00
    Za ddorovca
    U čemu je onda problem, što ne osnuješ sindikat i pokušaš da privučeš zaposlene... garant i ti spadaš u povlašćene sa malo manjim primanjima nego ostali pa si kivan...ili se i ti bojiš?
  • DDORovac

    06.05.2018 08:53
    za Super kartica
    Super kartica znam šta pričam. Svi članovi poslušnog sindikata su povlašćeni. Rade šta hoće ne sme niko da ih pipne, ni neposredni rukovodioci. Znači oni odrede sebi šta će raditi i koliko i kad. Rasporedjeni su na radna mesta bez potrebne kvalifikacije, Upravo zbog tog toplog obroka i regresa po 1 dinar mesečno. To su u kolektivnom ugovoru izglasali. Svaki sledeći kolektivni koji se potpiše je lošiji za radnike. I tako od 2008. kad su preuzeli strani "investitori". Platu nisu povećavali osim poslušnim članovima sindikata.
    Super kartica, jeste ima drugi sindikat simboličnog naziva "Feniks" isto tako i simboličnog članstva. Strah je uteran radnicima. Pojedini izvršni direktori sprovode ličnu torturu nad radnicima viču galame ponižavaju. U svojoj zemlji ne bi bili ni portiri u nekada uglednoj osiguravajućoj kompaniji kao što je DDOR Novi Sad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.