Drugi strani jezik će ulaziti u prosek

Država nema nameru da smanjuje fond časova stranih jezika, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević i dodao da će drugi strani jezik, koji je sada izborni predmet biti ocenjivan brojčano i ulaziti u prosek.
Drugi strani jezik će ulaziti u prosek
Foto: Pixabay
Šarčević je rekao da je školama prosleđeno uputstvo kako da se ocenjuje drugi strani jezik, a da će u decembru biti izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je svrstao drugi strani jezik u izborni predmet.
 
"U samom Zakonu nije rečeno da se drugi strani jezik opisno ocenjuje. Prosledili smo uputstvo da se drugi strani jezik brojčano ocenjuje i da ocena ulazi u prosek. Da ne bi bilo nikakvih nedoumica mi ćemo ići na izmene ZOSOV-a krajem godine", pojasnio je ministar. 
 
Od naredne školske godine, kako je rekao, biće više bilingvalnih odeljenja u srednjim školama i podsetio da su ona uvedena gde god je to bilo moguće, čak i u srednjim stručnim školama.
 
Deca u zemljama EU strani jezik počinju da uče veoma rano, sa osam godina, dok se drugi strani jezik najčešće uvodi sa 12 godina. 
 
U samo 11 zemalja EU drugi strani jezik nije obavezan. Najzastupljeniji je engleski jezik u 97 odsto zemalja, francuski u 34 odsto, nemački u 23 odsto, španski 13, ruski tri odsto, italijanski u jedan odsto zemalja.
  • Lenka

    04.07.2018 08:47
    Sjajno
    Sve strano će da se podstiče, samo domaće će da se uništava i kvari, pogledajte banke, firme, a sada i kultura, naš jezik i istorija.

    Usput tih 11 zemalja EU je skoro polovina članica.

    Francuzi ne znaju strane jezike, Mađari isto, a oni preko velike bare, Amerikanci, pogotovo.
  • Komunista

    03.07.2018 13:49
    Sve kako treba
    Naravno. Gde porobljena zemlja bez suvereniteta da smanji strane jezike.
    Možda originalni, domorodački, ali strane će još da povećava.
    I da se uvede legalizacija prostitucije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija