"Želje privatne kompanije iznad zakona i Ustava Srbije"

Ugovor o izgradnji Beograda na vodi sa istoimenom kompanijom kosi se sa brojnim zakonima Srbije, jer je inostranoj kompaniji dozvoljeno da bez ikakve naknade prisvoji i upravlja svim objektima u Savskom amfiteatru, uključujući hotel "Bristol", zgradu Pošte, Geozavod i zgradu Železničke stanice, piše "Danas".
Pravnici koji si govorili za ovaj list kažu da eksproprijacija podrazumeva oduzimanje državne i privatne imovine samo zarad javnog interesa, poput izgradnje puteva, bolnica ili škola, isključivo uz nadoknadu, a nikako zbog koristi privatne kompanije.
 
Profesor ustavnog prava Bogoljub Milosavljević, kaže da je leks specijalis donet pre početka izgradnje projekta potpuno drugačiji od važećih zakonskih odredbi koje regulišu oblast eksproprijacije.
 
"Nisam imao uvid u ugovor, kao ni javnost u Srbiji, ali način na koji država upravlja Savskim amfiteatrom ukazuje na to da je sve urađeno kako bi investitor imao koristi. Zato je čitav projekat Beograda na vodi proglašen 'nacionalnim', kako bi objekti poput Pošte ili hotela 'Bristol' bili proglašeni sadržajem od javnog interesa i glatko ustupljeni investitioru", navodi Milosavljević za "Danas".
 
On dodaje da je bilo zahteva da se odmah nakon potpisivanja leks specijalisa sa arapskim investitorima on dostavi Ustavnom sudu na razmatranje i ocenu, ali da to nije učinjeno.
 
"Ni Ustavni sud nije pokazao ažurnost u ovom slučaju, te je zakon koji inostranom investitoru omogućava gotovo sve, što je nezamislivo po domaćim propisima, sada iznad svih drugih zakona u Srbiji", zaključuje ovaj profesor.
 
Predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić, poručuje da je ugovorom sa inostranom kompanijom predviđeno da investitor bez naknade preuzme sve objekte na lokaciji Beograda na vodi.
 
"Kako su građevinske linije lokacije odredili prema svojim željama, očigledno je i hotel 'Bristol' u kojem žive vojni penzioneri posledica ugovornih odredbi. Tek će se jednoga dana videti razmere ove nezapamćene pljačke imovine Beograda. Naravno, Beograđani su im dali legitimitet, što je samo po sebi katastrofalno. Oni imaju dozvolu za jagmu", smatra Gajić.
  • Zbunjeni

    21.07.2018 22:39
    A sad bi da budu Če Gevare...
    Neverovatni su ovi tipovi, i mediji, koji su nam, najpre, rukama i nogama, zapadni kapitalizam nametali, i nametnuli, kao idealan obrazac života i organizacije države, a sada, bez i malo stida, žele da se predstave kao nove Če Gevare. Neverovatni!
  • Preambula

    21.07.2018 18:14
    Sta Glavni Fantom dohvati...
  • Okj

    21.07.2018 17:50
    Kakva strana kompanija? Svi znamo ko je glavni i ko zapravo gradi sve to. Arapi su samo na papiru investitori a pravi investitori su gradjani Srbije jer se pljačkom istih finansira taj objekat. Ko sme da ignoriše ustav osim velikog vodje i njegovog brata. Sada slede izjave da se sve preokrene u njihovu korist i da ovi što pišu o tome ruše državu i sistem i opet da oni ispadnu jedine žrtve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija