Sindikati: Vladi Srbije odgovara da građani odlaze u inostranstvo da rade

Nije dovoljno samo potpisivati sporazume sa stranim zemljama o zaštiti radnika u inostranstvu već treba voditi računa da li se oni zaista i sprovode u praksi, da li ih neko krši i koji je stepen socijalne zaštite naših državljana koji rade u tim zemljama, smatraju predstavnici sindikata.
Sindikati: Vladi Srbije odgovara da građani odlaze u inostranstvo da rade
Foto: 021.rs
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević sastao se juče u Pragu sa ministarkom rada i socijalne politike Češke Janom Malacovom, kako bi razgovarali o socijalnoj zaštiti i zaštiti radnog prava naših građana koji rade u Češkoj. Tokom jednodnevne zvanične posete toj zemlji Đorđević se osvrnuo na podatak o povećanom obimu izdavanja radnih dozvola u obe zemlje kao i na odluku vlade Češke da poveća kvote za tražioce radnih dozvola iz Srbije.
 
"Srbija vodi brigu o svojim građanima koji borave i rade u drugim zemljama i ovo je još jedan korak u nizu koji preduzimamo u cilju obezbeđivanja maksimalne zaštite za naše državljane", istakao je Đorđević.
 
Sindikati i stručna javnost pak smatraju da sporazumi nisu dovoljni sami po sebi i da mogu da budu "mrtvo slovo" na papiru ako se ne sprovodi kontrola o njihovoj primeni i poštovanju.
 
"Meni saopštenje o poseti ministra Đorđevića Češkoj liči na marketinški trik Vlade Srbije i resornog ministarstva kako bi se pokazalo da eto država navodno brine o našim radnicima u inostranstvu. Prvo pitanje koje se postavlja je zbog čega uopšte naši ljudi idu na rad u inostranstvo ako je procenat zaposlenosti u Srbiji na zadovoljavajućem nivou i ako posla ima. Suština je u tome da Vladi Srbije apsolutno odgovara da radnici odlaze u Češku i druge zemlje Evrope i sveta. Na taj način se statistički smanjuje broj nezaposlenih u zemlji, a u kakvim uslovima oni rade, da li su adekvatno plaćeni i imaju li pravo nalečenje, Vlada Srbije i resorno ministarstvo ne mare previše", kaže za "Danas" predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović.
 
Kako tvrdi, srpski radnici odlaze u Češku i druge države kako bi tamo bili jeftina radna snaga.
 
"I u Slovačkoj i Češkoj radnici sa prostora Srbije i još nekih zemalja regiona dobijaju plate ne veće od 400 evra što je dvostruko manje od domaće radne snage. Takođe, većina njih nema nikakvu zdravstvenu zaštitu, a smešteni su u neadekvatnim prostorijama", navodi Veselinović.
 
On kaže da bi nadležnima bolje bilo da povedu računa o poslovanju raznih agencija koje se registruju ovde kako bi mogle da angažuju radnike za rad u inostranstvu.
 
"Neke od tih agencija rade nelegalno, obmanjuju radnike i ne obezbeđuju ono što je dogovoreno prilikom potpisivanja ugovora, odnosno adekvatne uslove smeštaja, plate i zdravstvenu zaštitu. Svi se sećamo slučajeva iz Rusije ili Slovačke kada su naši radnici bili prevareni ili prinuđeni da se ranije vrate u zemlju. Država je u više navrata obećavala da će regulisati ta pitanja, ali su se svejedno takvi neprijatni slučajevi i dalje dešavali. Isto tako je potrebno da nadležni kontrolišu da li naši radnici u inostranstvu dobijaju redovno plate, da li imaju pravo na lekara, te da li im je smeštaj pristojan", zaključuje Veselinović.
 
Privatizacioni savetnik sindikata Branko Pavlović kaže da bi najbolje bilo da se naši radnici zapošljavaju u zemlji, a ne inostranstvu, ali kada je već situacija takva kakva jeste, treba voditi računa da se njihova prava poštuju u zemljama u koje odlaze da rade.
 
"Država je dužna da striktno kontroliše agencije koje u Srbiji angažuju radnike za poslove u Češkoj. Nadležni treba da kontrolišu da li su prilikom potpisivanja ugovora između agencija i radnika ispoštovane sve stavke predviđene sporazumima između dve zemlje. Ako ono što nude agencije odudara od zaključenih sporazuma i time ugrožava prava radnika u inostranstvu, država je dužna da reaguje i spreči zloupotrebe i štetu", smatra Pavlović.
 
Podsetimo, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, Nemačka je i dalje našim građanima najprimamljivija, a sve veću konkurenciju na međunarodnom tržištu rada joj već godinama prave Češka i Slovačka.
  • prakticar

    22.08.2018 14:28
    Prakticno resenje
    Normalno da "Vladi Srbije" odgovara gradjana u inostranstvo. Tako oslobadjaju mesta za Soroseve "migrante"...
  • cuti

    22.08.2018 08:50
    cuti
    Bolje cuti ministre...ne vodite brigu ni o radnicima u drzavi a kamoli u inostranstvu....kako te nije sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija