Počinje uklanjanje kritičnih tačaka na toku Dunava u Srbiji, kreće se od Futoga

Vodostaj Dunava, Save i Tise u Srbiji je nešto niži, ali nema nikakavih problema niti obustave plovidbe, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Počinje uklanjanje kritičnih tačaka na toku Dunava u Srbiji, kreće se od Futoga
Foto: 021.rs
Takođe, najavljuju da će u prvoj polovini septembra početi radovi na otklanjanju šest kritičnih tačaka na našem toku Dunava, koji će biti završeni do kraja 2020.
 
Nakon toga će čitav sektor Dunava u Srbiji ispunjavati najstrože međunarodne standarde, što znači da nećemo imati obustave plovidbe ni u uslovima izuzetno niskog vodostaja, rekao je pomoćnik ministra za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.
 
Šest kritičnih tačaka za plovibu između Beograda i Bačke Palanke su Futog, Susek, Arankina Ada, Beška, Čortanovci i Preliv.
 
"Plovidba na srpskom delu Dunava, Save i Tise odvija se u normalnim uslovima, nemamo nikakvu obustavu plovidbe niti imamo najavu obustave. Vodostaj jeste nešto niži, što je normalno u ovom periodu godine, ali ne toliko da zahteva obustavu. Još smo iznad granice na kojoj šaljemo upozorenje", rekao je Kovačević.
 
Komentarišući to što je nizak vodostaj na rekama u Evropi izazvao probleme u rečnom saobraćaju zbog čega su kruzeri 'parkirani' u Beču čekajući rast vodostaja, Kovačević kaže da se u Austriji, Mađarskoj i Nemačkoj suočavaju sa nešto nižim vodostajem na Dunavu, ali ni tamo nije došlo do zvanične obustave plovidbe. Prema njegovim rečima, tamošnje vlasti su samo zahtevale veći nivo pažnje tokom plovidbe, pa putnički kruzeri obustavljaju plovidbu dok ne bude sve potpuno po predviđenim standardima.
 
Kovačević dodaje da se prevoz tereta u Evropi nesmetano odvija.
 
Kada je reč o projektu za otklanjaje šest kritičnih tačaka, kaže da su izabrani izvođač radova i nadzor i da se trenutno završava administrativni deo za početak projekta.
 
"Počećemo od Futoga, koji je i najkritičniji za plovidbu na čitavom sektoru Dunava, a radovi će trajati dve godine. Imamo ukupno šest sektora, a na tri ćemo graditi hidrotehničke objekte, a na preostala tri radićemo samo bagerovanje, to jest, uklanjanje viška rečnog nanosa", naveo je Kovačević.
  • Gari

    23.08.2018 12:33
    Izgleda da ste dodjosi.
    E prosto citm poruke i ne mogu da verujem da vam uktatko objasnim. PAZI SAD RECENICU.
    Od kako je nama u kako je zvali R. SCG, R. SRBIJI vise stranacki sistem nama ide sve NADOLE. Zasto? Nekada su se Direktori javnih preduzeca Pinki, Vode Vojvodine, Vojvodima Sume, Srbija Vode, Srbija Sume i tako dalje... Vodili stvarno Visoko strucni Direktori i prateci kadrovi koji su minimalno radili 5 godina na terenu da uvide stvarni problem pa su ga tako i rasavali. A sada ove p....... Direktore ne mozes isterati iz kancelarije, osim kada je u pitanju ZDERANJE u bilo kom smislu, a o strucnosti necu da govorim. TAKO DA VAM PREDLAZEM DA NE LUPETATE GLUPOSTI ONI OVO, OVI OVO I TAKO DALJE I BLIZE, VEC MOTIKU U SAKE O NESTO DA URADIMO, A STO SE TICE "NJIH" OTERAJ TE IH ODANDE ODAKLE SI DOSLI, JEDNOSTAVNO UNISTI LISTIC I NR GLASAJ ZA NIKOG.
  • Djura

    23.08.2018 11:44
    Karin komerc nabacuje shut na preostali deo obale pa ce uskoro da se spoji sa Futogom. Da li zaista ne postoji ni jedan novinar koji moze da ispita sta se tamo desava i zasto se tako surovo unistava obala dunava?
  • Da se nadovezem JA

    23.08.2018 11:33
    Da li postoji iko u ovoj drzavi koji ce da proceni stetu koji cini Karin komerc izvalceci pesak na tri kilometra od Nekada najlepse plaze na Dunavu? Izvlacenje peska godinama unazad dovelo je do toga da se pesak ne nanosi u dovoljnoj kolicini na obalu prirodnim putem pa sada kao rezultat toga imamo odvratno muljevitu obalu na Nekada Najlepsoj plazi na celom toku dunava. Prvo je tu sudbinu zadesio “treci spor” pa “Macak” a sada je dejstvo ljudske nepromisljenosti stiglo i do obale Stranda. O silnim splavovima koji piske i da ne kazem sta jos na 500 m uzvodno od stranda. Ima li ikoga u ovome gradu, pokraini i drzavi ko ce da misli malo dalekoseznije od danas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.