Odliv vozača u inostranstvo ugrožava autobuski prevoz u gradovima

Udruženje poslodavaca u drumskom saobraćaju zatražilo je zakonske izmene kako bi se pomerila starosna granica za profesionalne vozače, jer Srbiji trenutno nedostaje 6.000 takvih profesionalnih vozača.
Odliv vozača u inostranstvo ugrožava autobuski prevoz u gradovima
Foto: Pixabay
Osim toga, vozači zaposleni u drumskom saobraćaju u proseku imaju 55 godina, često se angažuju i penzioneri, a dešavalo se da po ugovoru o delu budu angažovane i osobe starije od 70 godina.
 
Na sastanku prevoznika konstatovano je da veliki broj profesionalnih vozača odlazi iz Srbije, ali i da ekonomska održivost transportnih preduzeća saobraćajnog sistema Srbije i logističke saobraćajne podrške društvu u velikoj meri zavise od profesionalnih vozača autobusa i teretnih vozila.
 
Vozači najčešće odlaze u zemlje EU, pa tako trenutno postoji 14 agencija koje prikupljaju dokumentaciju vozača za rad u inostranstvu. One im organizuju odlazak i polaganje za SPS sertifikate u Vinkovcima, gde sve to mogu da završe za dva dana.
 
Takođe, od Nove godine Nemačka planira da otvori granice za vozače sa "si-pi-si" (SPS) sertifikatom. Prevoznici su se saglasili da to može izazvati ozbiljnu destabilizaciju javnog autobuskog prevoza u velikim gradovima, gde bi bili ugroženi gradski i prigradski prevoz.
 
Građansko udruženje poslodavaca drumskog saobraćaja je zato odlučilo da podrži inicijativu o hitnoj izmeni Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojom bi se pomerila starosna granica za pristup profesiji profesionalnog vozača na 18 godina za C i CE kategorije, odnosno 20 godina za D i DE kategoriju vozila.
 
Ovo bi podrazumevalo da se uvede Probna dozvola C, CE, D i DE, ili dozvola za unutrašnji saobraćaj C,CE,D i DE, a koja bi važila samo unutar teritorije Srbije. Sadašnja rešenja u ZOBS-u su preuzeta na osnovu EU direktiva, ali realni problemi i praksa zemalja EU je snizila starosnu granicu za pristup profesiji i primenjuje ih na teritoriji svojih nacionalnih okvira.
 
Jovica Vasiljević iz Sekretarijata za javni prevoz Beograda je kazao da do kraja sledeće godine svi profesionalni vozači u Srbiji treba da dobiju sertifikat za upravljanje motornim vozilima u Evropi poznat kao "si-pi-si". Oni će, dodao je, po pravilniku koji je na usvajanju u Ministarstvu saobraćaja, dobiti licencu besplatno na 5 godina bez naknadne obuke.
 
Predložena je i digitalizacija sektora drumskog transporta, sa GPS praćenjem vozila drumskog transporta, kao što se primenjuje u zemljama EU iz razloga konkurentnosti na tržištu i bezbednosti saobraćaja, kao i iz razloga eliminisanja zloupotreba i nezakonitog obavljanja komercijalne delatnosti javnog transporta putnika.
  • Vesna

    05.12.2018 10:36
    Ruzno
    Osim sto vozaci odlaze iz razumljivih razloga, jel moguce da i cistacice odlaze? Zasto su gradski autobusi toliko prljavi iznutra? Sve je prasnjavo, gume oko prozora (i to u novijim autobusima), rucke su prljave, prekjuce sam usla sa novim svetlo sivim rukavicama u osmicu i kad sam izasla one su bile prljave - a drzala sam se za rucku predvidjenu za to (na gornjoj sipki). Deluje kao da se peru jedanput godisnje. Prosto me sramota sopstvenog grada.
    O stajalistima, pogotovo u Safarikovoj nemam lepe reci. I znam da ce uskoro sve rusiti... Zasto nasa autobuska stajalista nemaju imena? Kako strancu objasniti da treba da izadje na petoj stanici od ove kad vidi prljavo roze zgradu na uglu?
    Ima li nade da to bude bolje uskoro? Povecajte cenu, makar malo, da bar budete cisti.
  • Cenzurojvođistan

    12.10.2018 13:06
    @Nervirach - problem leži u vašem uverenju da ako ste vi i vaš brat šovinisti i društveni šljam, da su i svi ostali isti kao vi. Ne, nisu. Ipak bi bilo dobro da ostavite kontakt naučne ustanove koja je po nacionalnoj osnovi ustanovila ko je uredniji radnik, a ja bih vam preporučio lečenje. Što hitnije.
  • EvoOvako

    12.10.2018 12:55
    @/
    Ne pričaj gluposti. Iz Srbije se '90-ih iselilo milion ljudi, mahom visoko obrazovanih.
    Svake godine se iseli 50.000 ljudi. To su mahom ljudi koji hoće raditi, naravno da ima i loših, ali ono što sam viđao po UK, po FR, DE, Skandinaviji jesu korektni ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.