Rasprava o "peščanoj mafiji" u Skupštini

Voda i nafta nisu jedini resurs koji nestaje zbog prevelike eksploatacije.
Rasprava o "peščanoj mafiji" u Skupštini
Foto: Pixabay
Sve je manje peska, a situacija nije bezazlena kao što se čini. Čak, pesak postaje tako važan da je i mafija našla svoj interes, piše "Politika".
 
U Skupštini Srbije se tokom rasprave o izmeni Zakona o zaštiti životne sredine povela rasprava o eksploataciji peska i šljunka sa obala reka bez ikakve kontrole, o čemu je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao da je to problem koji ga "jako tišti" i da će morati da se uvede red.
 
Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da postoji "peščana mafija" koja je povezana sa "građevinskom mafijom", a koja eksploatiše pesak i šljunak u nebranjenom delu leve strane obale sve tri Morave, i sa obala Save i Dunava i to bez ikakve kontrole i naknade.
 
"Ta peščana mafija je povezana zapravo sa građevinskom, jer oni dobijaju jeftino, odnosno oni uzimaju besplatno taj šljunak i pesak, a građevinci to kupuju sasvim izvesno po nekim povoljnijim uslovima", rekla je Radeta, prenosi Beta.
 
Ona je kazala da se zbog te eksploatacije pojavljuju i ekološki problemi, jer dolazi do promene toka reke, erozije obale, poplave čim padne kiša i da ljudima čak nestaju i njive, te da ne znaju šta da rade.
 
"Protiv tako opasnog kriminala za ovu godinu nemamo podatke, a prošle godine su podnete samo četiri krivične prijave. Ako se vozite gde god naiđete uz obalu reke po Zapadnoj Srbiji uz tok Save i Dunava vidite tamo mašine, kopa se, kamioni voze, svi se ponašaju kao da je država Alajbegova slama", istakla je Radeta.
 
Resorni ministar Goran Trivan smatra da je to ogroman problem i da red mora da se uvede. On je rekao da nije dopušteno i da ne može biti dopušteno da svako na svoju ruku radi takve stvari, da oduzima od prirode ono što mu ne pripada i istakao da inspekcije moraju da rade svoj posao.
 
Trivan je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se taj ozbiljan problem reši. Na Dunavu, Savi, Drini ili Moravi, problem je isti. Uništavanje rečnih korita i priobalja, ugrožavanje izvorišta pijaće vode, probijanje nasipa koji štite od poplava, te uskraćivanje državnog budžeta za milione evra neplaćenih nadoknada, samo su neke od posledica nelegalnog iskopavanja peska i šljunka na obalama reka u Srbiji.
 
Iako se o ovom problemu godinama govori, oni koji se bogate na ovaj način nisu nikako oštećeni. Jedna od razloga što lokalne vlasti nisu u stanju da stanu na put ovakvom "biznisu", jeste nedovoljan broj vodoprivrednih inspektora, ali i strah od konfrontacije sa vlasnicima ilegalnih firmi, koje se, ne tako retko, regrutuju iz redova podzemlja.
  • ex chapman

    12.10.2018 12:54
    aaaa
    znači nije cenzura, samo ne sme da se piše o "gospodaru"?
  • Kerefeke

    12.10.2018 12:39
    Pescana mafija je povezana sa gradjevinskom mafijom. A obe mafije su pod zastitom vlade.
  • ex chapman

    12.10.2018 12:16
    cenzura?
    nema nijedan komentar od 7.55 jutros? ma jel moguće da je "neko" zabranio da se komentariše ova "vest"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija