Mihajlović pozvala žene da prijave seksualno uznemiravanje

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je danas devojke i žene da prijave one koji ih seksualno uznemiravaju i ponižavaju.
Mihajlović pozvala žene da prijave seksualno uznemiravanje
Foto: Medija centar Beograd
Ona je povodom istraživanja koje je sproveo Autonomni ženski centar i po kome je osam od deset devojaka u Srbiji doživelo da bude nazivano neprimerenim nadimcima, kazala da je važno da devojke i žene prepoznaju šta je sve seksualno uznemiravanje, ali i da o tome ne ćute već da prijave one zbog kojih se osećaju ugroženo.
 
"Činjenica da 80 odsto devojaka doživi da joj se zviždi na ulici, dobacuje neprimerenim nadimcima poput 'cico' ili 'mačko', a više od polovine njih dobija lascivne poruke sa seksualnom konotacijom je zabrinjavajuća i govori nam da su žene svakodnevno izložene ponižavanju i uznemiravanju", kazala je potpredsednica Vlade Srbije a preneo njen kabinet.
 
Ona je podsetila da je država prošle godine izmenila Krivični zakonik i po prvi put dela poput seksualnog uznemiravanja i proganjanja prepoznala kao krivična. "Bilo da se radi o neprimerenim nadimcima, slanju nepristojnih poruka, dodirivanju, unošenju u lice, polnom uznemiravanju devojke se osećaju uplašeno i poniženo i to je neprihvatljivo u društvu koje gradimo", rekla je Zorana Mihajlović.
  • hm

    15.10.2018 15:05
    Muskarci su dosta jasno podeljeni na prostake i mizoginiste koji mrze ili bar ne cene zene, i koji su sasvim svesni svega sto rade i besni sto to vise nece moci, i onu drugu grupu cestitog sveta koji su potpuno nesvesni sta se desava, sta drugi muskarci rade i do koje je mere zivot njihovih drugarica ostecen od strane radnji ove prve grupe. Odusevljena sam ovim novim talasom borbe za zenska prava koji je nastao ove godine u celom svetu i prosirio se i na nasu zemlju.
  • Limančica

    15.10.2018 07:34
    Pravda za žene
    Nismo nikakve 'mačkice" , ni "cice", necemo da nas odmeravaju, dobacuju, salju po kafu i traze da se smeskamo, doteramo i docekujemo goste... Dole lascivne sale, "slucajni" dodiri i iskljucivanje iz svih stvarno vaznih dogovora!
  • Ivek

    14.10.2018 23:37
    NS - koji bajati sendvic po redu mlatis botino???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija