Visoki funkcioneri i narodni poslanici nezakonito zaposleni u medicinskoj školi u Ćupriji

Narodni poslanici i funkcioneri Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Darko Laketić, Ivan Bošnjak i Milorad Jerkan nezakonito su angažovani kao predavači na Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, zaključila je prosvetna inspekcija.
Iako je sa svima njima škola dužna da raskine ugovore i o tome obavesti ministarstvo, u rasporedu za ovu školsku godinu, koji je Birn dobio od zaposlenih, ipak se i dalje nalaze imena funkcionera vladajuće partije.
 
Na listi nastavnika su narodni poslanici Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić i Darko Laketić. Kao predavači su angažovani i Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja i član SNS-a, čije je razrešenje sa te funkcije zbog sukoba interesa predložila Agencija za borbu protiv korupcije. Bez pravnog osnova sklopljeni su ugovori sa još 11 predavača.
 
Inspekcija Ministarstva prosvete sprovela je nadzor u školi od 4. juna do 31. avgusta ove godine.
 
Direktor škole Hristos Aleksopulos potvrdio je za Birn da je inspekcija bila u školi, ali je rekao da "nije pronašla nikakve nezakonitosti". Zatim je dodao da su "samo falili neki papiri", ali i da je to sada rešeno.
 
Međutim, u zapisniku o inspekcijskom nadzoru, u koji je Birn imao uvid, navodi se da je u školi procenjen "visok stepen rizika" i utvrđene brojne nepravilnosti. Inspekcija je, između ostalog, utvrdila da su ugovori o angažovanju funckionera SNS nezakoniti, stoji u zapisniku o inspekcijskom nadzoru.
 
"U ugovorima o angažovanju i ugovorima o dopunskom radu ne navode se pravni osnovi zaključenja ugovora", piše u zapisniku.
 
Pre nekoliko meseci Birn je zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja od škole tražio kopije ugovora na osnovu kojih su funkcioneri SNS angažovani kao predavači, kao i na osnovu čega su zaposleni, da li je bilo konkursa i kakav je vid njihovog angažovanja. Odgovor direktora škole Hristosa Aleksopulosa glasio je da su svi pomenuti, osim jednog, "angažovani u skladu sa zakonom".  
 
Poverenik za informacije od javnog značaja je naložio da se Birnu dostave tražene informacije. Iako škola nije postupila po tom rešenju, ipak nisu platili novčanu kaznu.
 
Osam žena bez ugovora
 
U međuvremenu, u poslednjih godinu i po dana, osam žena ostalo je bez posla jer im ugovori nisu produženi. Suzana Milutinović, kojoj je nedavno istekao ugovor, izjavila je za Birn da "broj od osam žena ne može biti slučajnost, već diskriminacija od strane direktora".
 
Dodala je i da je jednoj od njih prvi dan po isteku porodiljskog bolovanja uručeno rešenje o prestanku ugovora iako je bila doktorant i stipendista VMŠ.
 
I prema saznanjima portala Pištaljka, Martinović nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije prihode koje ostvaruje kao predavač u Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija u Ćupriji. Podatke o primanjima šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke krije i direktor Hristos Aleksopulos, koji ni posle više od mesec dana nije Pištaljci dostavio podatke o Martinovićevom angažmanu. Aleksopulos tvrdi da je škola pod "hakerskim napadom" i da je to razlog što ne može da nam dostavi tražene podatke.
 
Funkcioner koji ne prijavi imovinu Agenciji ili daje lažne podatke o imovini, u nameri da prikrije podatke o imovini, kažnjava se zatvorom od šest meseci do pet godina po kaznenim odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.
 
Martinović, inače docent upravnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, nije odgovorio na pitanje novinara kolika su mu primanja u školi u Ćupriji i zašto ih nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, već je kazao da će svi podaci biti dostupni "nakon hakerskog napada".
 
Njegovo ime se nalazi u rasporedu polaganja ispita objavljenom na zvaničnoj internet prezentaciji škole u Ćupriji. Poslanik Martinović u Visokoj medicinskoj školi predaje predmete vezane za pravnu struku. Buduće medicinske sestre-babice od njega uče zdravstveno zakonodavstvo i evidencije, a radiolozi zdravstveno zakonodavstvo i administraciju.
 
Aleksandar Martinović poručio je na sednici Skupštine Srbije da ga nije sramota što radi, odgovarajući na optužbe poslanika Demokratske stranke Balše Božovića.
 
"Treba da me je sramota što radim, to je rekao Balša Božović. Kaže: 'Kako te nije sramota što ti kao doktor pravnih nauka radiš'. Pa, radim. Ne primam platu u Narodnoj skupštini, za razliku od tebe koji ništa u životu nisi radio, jer ti je sve tata obezbedio", odgovorio je poslanik SNS-a.
 
"Nije sramota raditi, gospodine Martinoviću, sramota je nezakonito biti zaposlen i nezakonito raditi", odgovorio je Balša Božović.
  • M.ns

    26.10.2018 14:58
    Glupost
    Ljudi odlaze zbog teske situacije koja nas prati dvadeset godina unazad.A ne zbog trenutne.Sve sto se pokvari do temelja,treba ogromno vreme da se sve "oporavi".Treba biti realan.
  • Nije isto

    25.10.2018 15:34
    Pajtić nije primao 2 plate.
  • PravnikNS

    25.10.2018 15:02
    Za Pajtića
    Ja sam studirao kad je Pajtić bio predsednik PIV-a. Sećam se da je samo negde poslednje godine, kad je već bilo verovatno da će izgubiti vlast, počeo da drži vežbe na fakultetu iz predmeta Obligaciono pravo, do tada mu je status mirovao, i vežbe je držao Dudaš Atila. S druge strane, šta ima da Aleksandar Martinović, koji je docent na katedri za Upravo pravo, uči i drži predavanja budućim medicinarima? Kakva je to njegova stručnost za medicinu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.