Krivična prijava protiv beogradske bolnice zbog nestale bebe

Bračni par Samardžić, roditelji bebe koja je nestala 1989. godine iz KBC Zvezdara u Beogradu, podneli su krivičnu prijavu zbog otmice odnosno zbog sumnje da su nepoznati zdravstveni radnici tek rođenu bebu "oteli, zadržali i tako prinudili roditelje da trpe", saopštila je Advokatska kancelarija Tomanović.
Krivična prijava protiv beogradske bolnice zbog nestale bebe
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju, "s obzirom na važeći zakon u vreme izvršenja dela i činjenicu da su nadležni državni organi ranije preduzimali pojedine radnje u okviru roka relativne zastarelosti, još nije nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja".
 
Navodi se da postoje brojne nelogičnosti i kontradiktornosti koje zahtevaju istragu - od tvrdnje bolnice da je preminula beba sahranjena, a groblje tvrdi da nikad nije dobilo telo bebe, preko toga da roditelju nije omogućeno da vidi preminulu bebu, do činjenice da i dalje postoji matični broj deteta koji nije ugašen i da nema istorije bolesti jer bolnica tvrdi da je dostavljena Arhivu, koji pak ističe da nije dobio dokumentaciju.
 
U saopštenju se naglašava da roditelji imaju prava na istinu o sudbini njihove bebe.
 
"Dosadašnja najava državnih organa da zbog ozbiljnih nedostataka roditeljima nestalih beba sledi novčana naknada, podstiče sumnju roditelja u vezi sa sudbinom njihove bebe. Nikakva novčana naknada ne sme da spreči ili obeshrabri tužilaštvo da zbog brojnih netačnosti, nepravilnosti i nejasnoća preduzme zakonom predviđene mere protiv učinilaca krivičnih dela i utvrdi sudbinu nestalih beba", saopštila je Advokatska kancelarija koja zastupa Samardžiće.
  • Hm

    30.10.2018 11:57
    Nekada su ih krali a sada država zvanično i legalno prodaje decu, dok naši ljudi ne mogu da dođu na red za usvajanje. Sto posto sam sigurna da se svašta muljalo sa bebama tada. Moja drugarica 1974. godište ima sestru bliznakinju, rođene su malene i lepo napredovale, a jedno veče oko ponoći dežurni pedijatar u Betaniji je došaao majci da saopšti da su bebe jako lope i da hoće da ih odmah šalje u Beograd, ali bez majke. Žena se pobunila, plakala, zvala muža iz sestrinske sobe... Jedna sestra je samo prišla i šapnula joj:"Vodite decu odmah kući i puštajte ih ni za živu glavu u Beograd." U tri ujutro ona i muž su ispotpisivali papire da na svoju ruku uzimaju decu i izlaze iz Betanije. Pretila i m je policijom, socijalnom službom pedijatrica, ali oni su došli kući i naravno niko se više nije javljao. Obe bebe su bile dobre i sad su odrasle žene, a njihova mama je 100 posto sigurna da bi bar jedna od njih nestala da su otišle za Bg.
  • mast

    29.10.2018 21:39
    Ovaj...1989??
  • JEDNA BAKA

    29.10.2018 20:03
    Porodiliste
    Moja kumica je rodila trojke. Bila je jako mlada, zdrava, tek se udala i nije planirala ni jedno dete, a Bog joj je poslao troje. Posto su bili siromasni, a takoreci i sami deca, svi smo se potrudili da zovemo novinare, televiziju, da se mlada porodica pomogne. Tada jos nisu bile aktuelne vantelesne oplodnje i trojke su bile retkost. Mozda je to privuklo paznju, zaista ne znam, ali kada su bebe dostigle odgovarajucu tezinu i kada je trebalo da idu kuci, odjednom je umrla prvorodjena, najkrupnija. Treba dodati i da je u bolnici bilo jos jedno nedonosce, koje nije napredovalo, imalo zdravstvene probleme..... A kada je kumina beba umrla, iznenada, jedne noci u toku vikenda, kada je na odeljenju bila samo jedna doktorka, ta bolesna beba je odjednom ozdravila i sutradan, zorom ranom, otisla kuci. Treba li reci da je baka te naprasno oporavljene bebe bila prijateljica doktorke koja je te noci dezurala na odeljenju? Mozda cete reci da je sve to naucna fantastika, roditeljima je nudjeno da vide mrtvu bebu, ali oni su bili toliko potreseni, toliko su plakali, da su odbili da vide mrtvo dete. A i da su je videli, pa sta bi videli, sve mrtve bebe su iste. Bilo im je nudjeno da sami sahrane bebu, ali oni su i to odbili. Dete nije bilo krsteno, svestenik ne bi dosao, troskovi nisu bas mali i oni su prihvatili da dete "sahrani" bolnica. Naravno, niko im nije rekao da se takve bebe spaljuju u bolnickom krematorijumu, zajedno sa medicinskim otpadom. Prema tome, nestale bebe nisu sahranjene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.