U planu nove kazne za prekoračenje brzine na autoputevima

Novi sistem kazni za prekoračenje brzine na autoputevima Srbije u pripremi je, a cilj je da se poveća bezbednost u saobraćaju i smanji srednja brzina.
U planu nove kazne za prekoračenje brzine na autoputevima
Foto: 021.rs
Kako piše "Blic", uvode se nove kazne za prekoračenje i novo dozvoljeno vreme prolaska. Za deonicu Beograd (Stara Pazova) - Subotica (132,62 km) dozvoljeno vreme prolaska biće sat vremena i šest minuta, za Beograd (Vrčin) - Niš (202,87 km) to će biti sat i 47 minuta, a za deonicu Beograd (Šimanovci) - Šid (76,25 km) dozvoljeno vreme prolaska biće 38 minuta.
 
Kazna za prekoračenje brzine do 20 km/h iznosiće 3.000 dinara. Ako vozač bude vozio do 40 km/h iznad dozvoljene brzine na autoputu moraće da plati 5.000 dinara. Za vožnju koja je do 60 km/h iznad dozvoljene granice kazna će iznositi između šest i 20 hiljada dinara, tri kaznena poena i mesec dana zabrane vožnje. Za prekoračenje brzine do 80 km/h vozači će morati da plate između 15 i 30 hiljada dinara, šest poena i biće im zabranjena vožnja na tri meseca.
 
Saobraćajna policija krenula je početkom aprila ove godine sa kažnjavanjem prekoračenja prosečne brzine između naplatnih rampi na svim deonicama autoputeva u Stbiji. Prvo su na taj način sankcionisani vozači koji su u proseku vozili iznad 120 km/h na deonici Šimanovci-Šid,a potom i na delovima puta između Beograda i Niša i Beograda i Subotice.
 
Sada se planira postavljanje savremene opreme na relaciji Beograd - Niš. Ova oprema će snimati saobraćaj i omogućiti merenje prosečne brzine na pet mesta u svakom smeru. Reč je o portalima koji će biti postavljeni na relacijama gde nema stajališta i gde nije dozvoljeno zaustavljanje vozila. Na taj način vozači neće moći da gašenjem motora i odmaranjem prosečnu srednju brzinu prilagode dozvoljenoj.
 
U sklopu novog sistema, vozači će ubuduće biti obaveštavani o svim problemima na putu, bilo da su u pitanju magla, ledena kiša, snežni nanosi ili udesi.
  • Karo

    30.05.2019 13:27
    Pljacka
    Merenje srednje brzine na autoputu odnosno najveca pljacka decenije. Nigde na svetu to ne postoji osim kod nas. Protiv ustava i svakog zakona. Cuti i trpi narode dok te stoka guzi.
  • Zoki 021

    31.10.2018 18:30
    vozači
    Ako dva vozača sede u autu kome ćete pripisati kaznu ? I kako dokazati koji je vozio?
  • Talac

    31.10.2018 18:13
    Cudi me da niko ne komentarise da ovde sa matematikom nesto nije u redu, za deonicu S.Pazova - Subotica. Ako je za 132.6 km dozvoljeno 1 sat i 6 minuta (dakle 1.1h) onda kao prosek dobijamo 120.5 km/h a ne 130 km/h.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.