Svinjetina uskoro skuplja za 20 odsto

Cena svinjetine, koja je dugo bila stabilna, mogla bi u narednom periodu da poraste i za 20 odsto.
Svinjetina uskoro skuplja za 20 odsto
Foto: Pixabay
Stručnjaci uveravaju da će poskupljenje biti kratkotrajno, jer je domaću svinju "uništio" nekontrolisani uvoz.
 
"Sigurno je da će prasetina poskupeti. Cena žive vage svinja pala je na 130 dinara, a ranije je bila i do 205 dinara. Zbog toga postoji veliko nezadovoljstvo tovljača svinja. Potražnju svinjetine dodatno će ublažiti i svinjokolji, ali je glavni razlog, ipak, veliki uvoz svinjskih polutki. Prošle godine smo uvezli više od 50.000 tona, i to se samo nastavlja. Tržište je slobodno i nema ograničenja", kaže za Novosti Milan Prostran i dodaje da zbog toga cene u različitim mesarama mogu varirati.
 
Uzgajivači svinja imaju veliki broj krmača, pa se zbog niske otkupne cene mnogi odlučuju da prodaju prasiće i da ih ne ostavljaju za tov. Procena je da će cenovnik svinjetine "ojačati" za petinu.
 
"Ogomne količine prasadi i svinja iz uvoza, čak i iz zemalja gde je registrovana afrička kuga svinja, dovela je do toga da naše svinje propadaju, a da se forsira uvoznički lobi", objašnjava Zoran Milićević, predsednik Nacionalne zadruge "Spas"
 
On naglašava da stočni fond iz godine u godinu opada.
 
"Imamo drastičan pad broja krava. U Srbiji nema više od 150.000 grla krava i oko 100.000 junica. Uvoznički lobi je toliko jak da ne smeta što kupujemo svinjsko meso sumnjivog kvaliteta", navodi Milićević.
 
Da situacija sa svinjetinom i prasetinom nije dobra potvrđuje i Ferenc Major, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Srbije.
 
"Očekuje se da će cena prasadi, sa 160 dinara na kilogram, koliko je sada, do kraja godine biti bar 200 dinara. Kada se to ne bi desilo, svinjarstvo u Srbiji bi bilo ozbiljno pogođeno. I u Belgiji se pojavila afrička svinjska kuga, što je izazvalo dodatnu paniku na Zapadu. Oni izvoze ogromne količine svinjetine za Kinu, Južnu Koreju i Singapur. Zbog toga više nije cela zemlja pod karantinom kada se pojavi bolest, već samo region. Cena svinjskog mesa je i tamo pala, pa to koriste naši klaničari i uvoze smrznute svinjske polutke. Tako kontrolišu i srpsko tržište", zaključuje Major.
  • Mikri

    31.10.2018 20:11
    Kuda idu svinje
    Odgovor za Boki2

    Da li si se raspitao koliko Austrijska vlada daje novca i pogodnosti da mladi iz Voitsberga ne odu u Beč već da ostanu tamo da tove svinje.
    Sagrade im farmu i sve ostalo... Samo da budu u selu.

    U Austriji cena svinja se zna 2 nedelje pre isporuke. A isplata se vrši odmah nakon ocene na liniji klanja. Dakle isplata po kvalitetu polutki, koje ocenjuje nezavisna državna agencija. U Austriji se koristi GMO sojina sačma kao i u ostalim zemljama EU.

    A kod nas se plaća po Kilogramu šta god da je ispod svinjske kože. Ako se vrši ocena onda to mesar ocenjuje "svojom" metodom... Cena se ne zna do dana isporuke, isplata posle mesec dana. Subvencije države kasne po godinu dana i više... Sojina sačma nije GMO....

    Ali šta ćeš znam da je sladje Konfekcirano meso iz uvoza sa isteklim rokom trajanja (u EU 6meseci, kod nas 12meseci). Ipak je podvig isprazniti EU magacine i uništiti svoje proizvodne kapacitete, zarad socijalnog mira i jeftinog "svežeg mesa". Nek kaže iskreno neki od kamiondžija uvoznika šta se radi sa deklaracijama...
    Zašto je Klemens Tenis odustao od Srbije...
    I tako možemo do sutra da pričamo.... svinje skiče kamioni prolaze.... Uvoznici i mesari se bogate narod lešinari ono što mu proture... A farmeri? A da to su bili oni što smrde kad dodju u grad....




  • jado

    31.10.2018 17:47
    Ako ce svinjetina da bude toliko skupocena ,najbolje ce biti da je mesari zadrze sebi......
  • Dejan

    31.10.2018 15:54
    mijeso
    ,,povecali ,, pemzije kao satro a vratili smo se na nivo od pre 5 godina ! Poskupelo gorivo, junetina odavno i sad svinjetina a otkupna cena zive stoje ostala ista !! Presipanje iz supljeg u prazno, srbski delicij

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.