Orbović: Na radu pogine 38 radnika godišnje

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović ocenio je da je u Srbiji velika smrtnost radnika i da u proseku godišnje na radu pogine 38 zaposlenih.
Orbović: Na radu pogine 38 radnika godišnje
Foto: 021.rs
On je rekao da nesreće i smrtni slučajevi na radu koji su se poslednjih meseci dogodili izazivaju ozbiljnu zabrinutost radnika i sindikata i da je potrebno razmotriti koji je razlog i kako zaustaviti taj trend. 
 
Orbović je ocenio da je pozitivno to što neke kompanije brinu o zaštiti i bezbednosti radnika na radu, ali da ima i onih koji takva prava ne poštuju.
 
Istakao je da neki poslodavci ne vode dovoljno računa o zaštiti radnika i angažuju ih po potrebi, tako da radnici nisu spremni za posao, nemaju osnovnu opremu i nisu edukovani o zaštiti na radu.
 
Prema njegovim rečima, potrebno je uvesti oštre kazne za poslodavce, ali sankcionisati i radnike koji ne poštuju propise.
  • Logi

    31.10.2018 23:09
    kome pričaš?
    Nemam ništa protiv da sindikat izlazi u medije s ovakvim izjavama, ali prava adresa je nadležni inspektorat. Voleo bih da neko kome su podaci dostupni izađe u javnost sa cost-benefit analizom funkcionisanja naših sindikata. Koliko oni koštaju radnike, koliko poslodavce, koliko državu, a koliko koristi donesu. Ono što ja vidim, a to nije nužno i prikaz realnosti, je da sindikati daju izjave za medije i valjaju administrativne zabrane za robu široke potrošnje. Što se tiče bezbednosti i zdravlja na radu - gomila obrazaca, evidencija i papira, veliča se forma, suština potiskuje. Sistem je zamišljen kao ispunjenje niza formalnih obaveza, a ne kao zaštita na radu. To dokazuje i statistika iz članka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RECITE NAM: Da li vam je potreban odmor?

Dolazi vreme godišnjih odmora i sve smo nestrpljiviji da konačno predahnemo. Međutim, postoje situacije u kojima je premor toliki da ne možemo da ustanemo iz kreveta.