Danas glasanje na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina

U Srbiji će se danas održati izbori za 22 nacionalna saveta nacionalnih manjina, na kojima pravo glasa ima 509.315 birača.
Danas glasanje na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina
Foto: 021
Za neposredne izbore ukupno je proglašeno 58 izbornih lista, dok će četiri saveta birati članove na elektorskim skupštinama.
 
Prvi put će biti izglasan i formiran Nacionalni savet ruske nacionalne manjine, zbog čega će Srbija imati 22 nacionalna saveta umesto dosadašnjih 21.
 
Najviše lista podneto je na izborima za Nacionalni savet Rusina, kojih je sedam, a u poseban manjinski birački spisak upisan je 7.911 birač rusinske nacionalnosti s pravom glasa.
 
Sledeći po broju lista su pripadnici albanske nacionalne manjine, koji su formirali i predali ukupno šest lista, dok su u njihov birački spisak upisana 35.662 birača.
 
Romi su ove godine predali pet izbornih lista, četiri ih ima kod Bošnjaka, Rumuna i Slovaka, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi imaju po tri liste.
 
Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu listu, a makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska manjina biraće savet na elektorskoj skupštini u Beogradu.
 
Pravo učešća na izborima imaju oni građani koji su upisani u posebne biračke spiskove manjinskih zajednica. 
 
Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20 časova, a Republička izborna komisija (RIK) je odredila 926 mesta za glasanje širom Srbije.
 
Glasački listići veličine A4 formata sadrže nazive proglašenih lista na srpskom i na jezicima nacionalnih manjina.
 
Izbore sprovodi RIK, a konačni rezultatima biće objavljeni do 96 časova od završetka glasanja, posle čega sledi rok od 20 dana za konstituisanje i izbor organa nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor, odbore za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.
 
Prema zakonodavstvu u Srbiji, nacionalni saveti su prvi put uvedeni kao kategorija 2002. godine i imaju nadležnost u četiri oblasti kultura, obrazovanje, službena upotreba jezika i pisma i informisanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija