Smanjen rad na crno u građevinarstvu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da su u prva tri kvartala ove godine, u oblasti građevinarstva zabeležena 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu prošle godine, kad je zabeležen 141 takav slučaj kod firmi koje se nalaze na "crnoj i beloj listi" tog ministarstva.
Smanjen rad na crno u građevinarstvu
Foto: 021.rs
Saopšteno je i da je na kraju trećeg kvartala ove godine, broj zaposlenih na neodređeno vreme u oblasti niskogradnje veći za više od 1.000 u odnosu na isti period 2017.
 
"Takođe je smanjen i ukupan broj povreda na radnom mestu sa 111 na 84, pokazuju podaci najnovije bodovne liste izvođača i dobavljača. Lista se ažurira četiri puta godišnje i trenutno obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje", navodi se u saopštenju.
 
"Crna i bela lista" građevinskih kompanija kreirana je na osnovu Konvencije Međunarodne organizacije rada o radnim klauzulama javnih ugovora, koja je na inicijativu potpredsednice Vlade Ane Brnabić i nadležne ministarke Zorane Mihajlović ratifikovana u Narodnoj skupštini.
 
Radna grupa koju su činili predstavnici državnih institucija i predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije pokrenula je krajem 2014. bodovnu listu izvođača koja se od tada redovno ažurira.
 
Od 2017. godine Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na toj listi, kako bi se izbegla dodela poslova firmama rangiranim na "crnoj listi".
  • Mile zlojeb

    13.11.2018 10:40
    Ali zato nije smanjena korupcija prilikom izdavanja dozvola za gradnju.
  • Kaćanka

    13.11.2018 06:36
    Crno da crnje biti ne može
    Naravno da je smanjen kad su radnici nastradali, te pao sa skele, te upao u buduci lift, te ga zatrpala zemlja......
  • opalim te ...

    12.11.2018 22:29
    I onda je mrmot zavio cokoladu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.