Budžet za 2019: Mali o većim platama i penzijama, opozicija o "parodiji"

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je predloženi državni budžet za 2019. uravnotežen jer su planirane veće plate u javnom sektoru i penzije, što će poboljšati životni standard građana, ali će biti veće i javne investicije što će doprineti privrednom rastu i većoj zaposlenosti.
Budžet za 2019: Mali o većim platama i penzijama, opozicija o "parodiji"
Foto: 021.rs
Mali je u Skupštini Srbije, obrazlažući predlog budžeta za iduću godinu, rekao da će setom pratećih finansijskih zakona biti obezbeđeno poresko rasterećenje i jačanje konkurentnosti i atraktivnosti domaće privrede.
 
Naveo je da je planirano da prihodi budžeta iznose 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.
 
"Fiskalnom konsolidacijom je obezbeđeno da se i dalje smanjuje udeo javnog duga u BDP-u, sa sadašnjih 56,6 odsto na ispod 50 odsto u narednoj godini", istakao je Mali.
 
Kako je dodao, povećanje plata u javnom sektoru od 1. janura iduće godine biće od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara.
 
"Izdvajanja za kapitalne investicije i republičkog budžeta i budžeta lokalnih samouprava dogodine će iznositi 220 milijardi dinara, to je 30 odsto više nego ove godine", rekao je Mali i istakao da će se taj novca koristiti za izgradnju putne i železničke infrastrukture, kao i za ulaganja u tehnološke parkove i zdravstvene ustanove", kazao je Mali.
 
Ministar je rekao da će poresko opterećenje zarada na teret poslodavaca biti smanjeno sa 63 na 62 odsto, zbog čega će budžetski prihodi biti manji za 12 milijardi dinara.
 
"Novim zakonom o naknadama biće objedinjene i smanjene naknade koje plaćaju privrednici, što će garantovati predvidovost tih izdataka", kazao je Mali.
 
Opozicija: Budžet nije razvojni nego izborni
 
Opozicija u Skupštini Srbije kritikovala je predloženi državni budžet za 2019. godinu ističući da nije razvojni i socijalni, kako ga resorni ministar predstavlja, već izborni budžet koji predstavlja nastavak pogubne ekonomske politike. Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je rast BDP najmanji u regionu od kad je aktuelna vladajuća koalicija preuzela vlast i naveo da čak "nešto što se zove Kosovo ima duplo veći rast".
 
"Kažete da imamo najveći pad nezaposlenosti, što je neistina, pad je posledica izmene metodologije statistike i činjenice da je pola miliona ljudi otišlo iz zemlje. Realno je da je broj nezaposlenih smanjen za oko 100.000, što znači da ona sada iznosi oko 17 ili 18 odsto", rekao je Živković.
 
Zamenik šefa poslaničke grupe Socijademokratska stranka-Narodna stranka Miroslav Aleksić je rekao da je budžet predizborni i da sve što se u njemu nalazi ukazuje na to.
 
On je kazao da se nastavlja kontinuitet potpuno pogubne ekonomske politike, čiji je rezultat da su građani Srbije najsiromašniji u Evropi.
 
Aleksić je rekao da građani Srbije imaju najniže prosečne plate, da se javni dug od 2012. godine uvećao sa 15 milijardi evra na 24,3 milijarde evra i dodao da se trude da raznoraznim falsifikovanjem i promenama metodologije dokažu da je javni dug u padu.
 
Poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić rekao je da je budžet "parodija" i kao primer naveo predviđeno zaduživanje države kod Evropske investicione banke od 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona, dok je Infektivna klinika u katastrofalnom stanju.
 
Šarčević o Fondu za nauku
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević predstavio je u Skupštini Zakon o Fondu za nauku Srbije koji, prema njegovim rečima, uređuje i obezbeđuje politiku i mere za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja države. On je obrazlažući poslanicima predloženi tekst zakona rekao da zakon unapređuje i uređuje oblast podrške toj delatnosti, u cilju obezbeđivanja uslova za kontinuirani razvoj naučnoistraživačkih i razvojnih aktivnosti u Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju.
 
Osnovna uloga fonda će biti da obezbeđuje finansiranje naučnoistraživačkih projekata, a Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će se baviti politikom u oblasti naučnih istraživanja, kao i institucionalnim finansiranjem kojim će biti obezbeđena stabilnost rada naučnih ustanova i samih istraživača, rekao je ministar.
 
Prema njegovim rečima, za sprovođenje ovog zakona potrebno je obezbediti 500 miliona dinara i to za aktivnosti osnivanja i rada Fonda za nauku Srbije i uspostavljanje informacionog sistema i baze podataka o programima, projektima i drugim aktivnostima.
  • New

    28.11.2018 18:23
    SVE
    Sve pohvale za vladu što u kontinuitetu otima lebac iz usta građanima i za njih kupuje sendviče i deli po 3000 pomoći koja je oteta pemzionerima u proseku oko par 100k za 4 god...
  • Maja

    28.11.2018 18:10
    1
    Vlada Srbije ne zaboravlja svoje gradjane, svaka cast.
  • teror u

    28.11.2018 17:49
    smrdistanu
    Obecanje ludom radovanje .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija