Nazivi domena više ne moraju da imaju "ošišanu" latinicu

Od 10. decembra .RS domen će "govoriti" 13 jezika i omogućiti upotrebu 67 latiničkih slova, pa nazivi domena, između ostalog, više neće morati da se pišu "ošišanom latinicom", saopštio je Registar nacionalnog internet domena Srbije.
Registrantima postojećih .RS domena će od tog datuma biti omogućena registracija novog naziva .RS domena, koji na određenim pozicijama umesto "ošišanih" slova ima odgovarajuća slova koja ranije nisu bila na raspolaganju (npr. č ili ć umesto c, š umesto s itd).
 
RNIDS ističe da je činjenica da svaki narod teži da na Internetu koristi svoje nacionalno pismo i to ne samo u okviru sadržaja, već i u okviru naziva domena.

 

"Prateći svetske trendove, RNIDS je još 2012. omogućio registraciju ćiriličkih naziva u okviru .SRB domena, a sada će u okviru naziva .RS domena omogućiti upotrebu šireg skupa latiničkih slova koja se koriste u Republici Srbiji, uključujući i pisma nacionalnih manjina", kaže se u saopštenju.
  • Jogi Letac

    01.12.2018 23:55
    Moze odavno, ali vidis kako se cesto koristi, da nisi primetio tu mogucnost :)
  • Cicvara

    01.12.2018 12:31
    Digitalizacija može da čeka
    Kad će moći ćirilica? Pošto ćiriličari ne umeju da čitaju latinični internet...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija