Deca bez prepreka kupuju cigarete, izostaju kazne za prodavce

Zakon brani prodaju duvanskih proizvoda maloletnicima, ali u protekle dve godine nijedan prodavac nije kažnjen zbog tog prekršaja, potvrđeno je Radiju slobodna Evropa u tržišnoj inspekciji.
Deca bez prepreka kupuju cigarete, izostaju kazne za prodavce
Foto: Pixabay
Globalno istraživanje upotrebe duvana među mladima za 2017. godinu, koje je u Srbiji sproveo republički Insitut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazalo je da je svaki sedmi stariji osnovac u Srbiji pušač, a preko 80 odsto njih nije sprečeno da kupi cigarete zbog svojih godina, uprkos zakonskoj zabrani koja je na snazi.
 
"Svaki dan dolaze i traže cigarete. Poneki put ne možeš da proceniš koliko godina imaju, pošto sada dosta starije izgledaju. Jeste to zakonom zabranjeno za mlađe od 18, ali ja ne smem njima da tražim ličnu kartu - isto po zakonu, i onda stvarno dolazimo u problem", kaže za RSE Marijana Alempijević, prodavačica u trafici u blizini jedne beogradske škole.
 
"Najgore je kad ti dođe dete iz osnovne škole pa traži, a ti vidiš da je baš mlado. Smatram da bi trebalo to drugačije da reše i država i roditelji. Ne samo tako što nama zabrane da prodajemo, nego da se i roditelji malo više brinu o svojoj deci", kaže Alempijević za RSE.
 
Od svih prijava tržišnoj inspekciji, prijave za nezakonitu prodaju duvana, pirotehnike i alkohola su zanemarljive, ističu u tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine.
 
"Tržišna inspekcija je u 2017. i 2018. godini primila 58 prijava u vezi sa nedozvoljenom prodajom duvana, pirotehnike i alkoholnih pića maloletnicima, jer zakonski član obuhvata zabranu za ta tri proizvoda. U odnosu broj predstavki koje nam šalju građani, to je oko 0,5 odsto od ukupnog broja", kaže Mirjana Damjanović iz tržišne inspekcije.
 
Ona objašnjava da u protekle dve godine nije bilo redovnog nadzora, već je inspekcija izlazila na teren samo po prijavama građana.
 
"Pokretali smo postupke inspekcijskog nadzora po ovim prijavama, ali nismo utvrdili povredu propisa", ističe Damjanović.
 
Roditelji šalju decu po cigarete
 
Zakonom o Zaštiti potrošača je za prodaju duvana maloletnicima zaprećena novčana kazna od 300 hiljada do dva miliona dinara za prodavce, ali inspektori imaju poteškoće da utvrde da se prekršaj zaista dogodio, objašnjavaju u tržišnoj inspekciji.
 
"Mi zaista moramo da zateknemo trgovca koji prodaje duvanske proizvode maloletnicima, ne možemo mi da koristimo maloletnike u postupku inspekcijskog nadzora da obavljaju probnu kupovinu", kaže za RSE Damjanović.
 
Čest je i slučaj da roditelji pošalju dete na trafiku da im kupi cigarete, priča Marijana Alempijević.
 
"Onda ja kažem, ’pa koliko ti godina imaš’, a on kaže, ’pa to je za mamu’. I nas prodavce dovode u neprijatnu situaciju. A ako šalješ dete da ti kupi cigare, ti automatski omogućuješ da ih sutra, prekosutra kupi za sebe", kaže Alempijević.
 
Oko dve trećine mladih u Srbiji je kod kuće izloženo duvanskom dimu, upozorava doktorka dr Biljana Kilibarda iz Kancelarije za prevenciju pušenja u Institutu za javno zdravlje Srbije.
 
"Ono što nas posebno zabrinjava je da preko 60 odsto ispitanih đaka videlo neku osobu da puši u školskoj zgradi ili u školskom dvorištu", kaže doktorka Kilibarda.
 
Prevencija, ali i kućno vaspitanje
 
Za nevladinu organizaciju Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika, rešenje problema je prevencija. Zbog toga su, kako kažu, sa partnerima započeli edukativnu akciju "Misija: Kiseonik".
 
"Akciju sprovodimo među decom petog i šestog razreda, jer je istraživanje Batuta pokazalo da je u sedmom i osmom razredu već kasno. Deca tog uzrasta već formirani pušači", kaže Dragana Đurić iz Nacionalne organizacije roditelja i nastavnika i dodaje da pored dece treba edukovati i roditelje.
 
"Roditelji jesu svesni težine ovog problema, ali nam se čini da nekako nisu u toku. A škola se našla u jednoj dosta nezgodnoj situaciji u kojoj se sad nalazimo u procepu između toga šta jesu nadležnosti škole, a šta nisu. Gde mi treba da intervenišemo a gde je to ipak nešto što je pitanje kućnog vaspitanja, odnosno nekih vrednosti koje se neguju kod kuće", kaže Dragana Đurić.
 
Đurić objašnjava da je pravilnikom o ocenjivanju vladanja u školi određeno da se za pušenje u školskim prostorijama dobija ukor i smanjena ocena iz vladanja.
 
"Ali to zaista nije dobar mehanizam. Pretnja i kazna izuzetno retko dovode do promene ponašanja. Svest je ta koja dovodi do promene ponašanja, zbog toga je prevencija ključna", ističe Đurić.
 
Reklamiranje cigareta zabranjeno, ali se to redovno krši
 
Istraživanje Batuta pokazalo je i da je gotovo 90 odsto ispitane dece videlo da se na televiziji, u filmovima i serijama koristi duvan. Oglašavanje duvanskih proizvoda zabranjeno je zakonom, a tržišna inspekcija utvrdila je da oglašivači krše taj propis.
 
"Mi smo izvršili prošle godine oko 150 nadzora, u ovoj godini isto oko 150 nadzora, to je broj lokacija na kojima smo utvrđivali gde se vrši nedovoljeno oglašavanje. Radi se o četiri u protekloj i tri oglašivača u ovoj godini koji su izašli iz okvira zakonom dozvoljene norme", kaže Mirjana Damjanović iz tržišne inspekcije.
 
Istraživanje Instituta za javno zdravlje Batut pokazalo je i da je svest učenika o štetnosti duvana na visokom nivou. Skoro polovina učenika primetila je poruke protiv upotrebe duvana, a preko dve trećine njih kažu da su i u školama učili o štetnosti cigareta, kaže dr Biljana Kilibarda.
 
"Mladi s jedne strane jesu svesni rizika, čak 60 procenata će reći 'da, znamo da je duvanski dim kojem smo izloženi štetan po nas', ali njie dovoljno samo da znaju da je pušenje štetno. S druge strane, nama ovo istraživanje pokazuje da više od polovine mladih smatra da pušenje pomaže da se osećaju opušteno na nekim zabavama i u prisustvu drugih ljudi", upozorava dr Biljana Kilibarda.
 
U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da u Srbiji od 2014. nije sprovedena nijedna duža republička kampanja protiv pušenja. U Srbiji se, upozoravaju stručnjaci, na prevenciju skreće pažnja samo dva dana godišnje - za nacionalni i svetski dan bez duvanskog dima, iako u Srbiji 40 odsto stanovništva puši.
 
Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na pitanja Radija slobodna Evropa o efektima prethodnih kampanja, novcu koji se izdvaja za prevenciju pušenja, ali i zakonskim merama, koje, prema ocenama stručnjaka, ne sprečavaju maloletnike da slobodno kupuju nikotinske proizvode.
  • *-.-*

    14.12.2018 21:31
    *-.-*
    ovo sa kažnjavanjem je brate mili postala više hajka na sve što živi i radi ne bi li se na najlakši način došlo do dinara. Kao da smo svi ogrezli u kriminalnim radnjama i skloni nepoštenju, a ne oni koji nas u sve to guraju neradom, neznanjem, nestručnošću, nepoštenjem i alavošću na novac. Sramota.
  • Kašanski

    14.12.2018 14:22
    @ma krivi su kasiri 1
    Kasir nedvosmisleno nema pravo ikog da legitimise, ali ima pravo da odbije da ti proda duvanski proizvod samo na osnovu sumnje da si maloletan. A to da li ces dokazivati svoje punoletstvo kasiru, licnom kartom, pasosem ili vozackom dozvolom je kompletno u tvojoj moci i tvoja dobra volja kao kupca/potrosaca. Legitimisanje nije uredjeno jednim zakonom vec preko niza drugih zakona ali i propisa. Evo kako izgleda konkretan propis kojim se uredjuje postupak kasira prilikom prodajie duganskih proizvoda:

    "U slučaju sumnje da je potrošač lice mlađe od 18 godina, trgovac nije dužan da proda ili usluži alkoholno piće, pivo, odnosno duvanski proizvod ili pirotehnička sredstva dok potrošač ne omogući trgovcu uvid u važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu."

    Znaci ti se samovoljno legitimises (ili ne), kasir nema nista sa tim.
  • bane

    14.12.2018 14:16
    sto se tice alkohola i cigara tu jedino kriviti roditelje. svaki klinac moze da da pare starijem drugaru da mu kupi sta hoce. kraj price !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija