Direktor bolnice u Kraljevu: Bili smo prinuđeni da držimo tela beba u zamrzivaču

Vest o telima trinaest beba koje se nalaze u hladnjači bolnice u Kraljevu, uzburkala je javnost.
Direktor bolnice u Kraljevu: Bili smo prinuđeni da držimo tela beba u zamrzivaču
Foto: Pixabay
Dok su iz Komisije za nestale bebe rekli da su tela pronađena, iz bolnice kažu da nije reč o ukradenim bebama, već o umrlim na porođaju, a koje roditelji nisu hteli da preuzmu.
 
Rukovodstvo kraljevačke bolnice ističe da su zbog toga što im spalionica ne radi već tri godine i što nije postojala Odluka o sahranjivanju umrlih beba, morali da ih drže u hladnjači.
 
Slučaj se pojavio u javnosti nakon što je Republička komisija za nestale bebe posetila bolnicu u Kraljevu. Radiša Pavlović, član ove komisije, posetio je Opštu bolnicu "Studenica", jer je, kako je rekao za N1, imao informaciju da se u njoj nalaze tela desetak mrtvih beba.
 
"Menadžment bolnice mi je prvo negirao da takva tela postoje. Kada sam im predočio da imamo tačnu informaciju dobijenog od našeg insajdera iz bolnice, i da ćemo pozvati policiju, istog momenta je zamenik direktora prekinuo sastanak i otišao da nekog pozove. Onda se vratio na sastanak sa informacijom da postoji trinaest beba", kaže Pavlović.
 
On navodi da su odmah nakon toga, u prisustvu republičkog inspektora za zdravstvo i menadžmenta bolnice, zajedno otišli u Službu patologije da vide tela beba u zamrzivaču.
 
Zoran Mrvić, direktor kraljevačke bolnice, rekao je da je od 13 tela beba, koje su stajale u zamrzivaču, njih devet rođeno mrtvo, jedno je pronađeno na deponiji, a preostala tri su bebe iz pobačaja.
 
"Bili smo prinuđeni da zbrinemo ostatke mrtvorođenih beba. I to smo učinili adekvatno i uz svu prateću dokumentaciju. Imamo saglasnost tih roditelja da nisu želeli da preuzmu i sahrane decu. Ako roditelj ne želi da sahrani svoje mrtvorođeno dete, onda je opština dužna da snosi troškove i sahrane deteta", rekao je Mrvić.
 
Prvi zahtev za donošenje odluke o sahranjivanju mrvorođene dece poslat je Gradu Kraljevu još 2016. godine, ali je odbijen, jer je sahranjivanje i uništavanje medicinskog otpada moralo da se razdvoji.
 
Iz Gradske uprave u Kraljevu kažu da su u maju prošle godine dobili zahtev od nadležnih iz Opšte bolnice "Studenica" da se formira radna komisija kako bi se donela Odluka o sahranjivanju mrtvorođene dece. U oktobru je ta odluka i usvojena, a krajem decembra prošle godine u budžetu za 2019. godinu je isplanirano finansiranje takve lokacije.
 
N1 prenosi da je 8. januara formirana Komisija koju čine dva člana bolnice, dok su ostali iz JKP "Čistoća", koje će nositi posao. Nije poznato kada će bebe biti sahranjene, a ta lokacija će biti na Novom groblju u Kraljevu.
  • Doktor za nadimanje

    19.01.2019 12:55
    Motor regiona
    Lepti*ebem... U kakvoj džiberani živimo...
  • White

    19.01.2019 10:01
    Zivot i smrt u drzavi politicara lopova i pevaca.
  • Kum žoržo

    19.01.2019 00:42
    Hahaha
    Prvo su negirali, a onda direktor: "Imamo svu dokumentaciju". Sramotno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija