Predsednik SANU: Srbija podeljeno društvo, moguć obračun ako ne bude komunikacije

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da je Srbija podeljeno društvo po mnogim linijama, a da bi netrpeljivost i agresija, ako se ventil društvene komunikacije ubrzo ne uspostavi, moglo prerasti u mđusobni obračun.
Kostić je u autorskom tekstu za nedeljnik NIN napisao da su Srbi "uporno, umesto da grade institucije i sistem, svoju energiju poklanjali ideji političkog mesijanstva".
 
"Odgovorni građanin nije prijatan, ali je neophodan sagovornik za svaku vlast i potpuno je deplasirana floskula upućena neistomišljenicima pre petnaestak godina koja ih upućuje da prvo osvoje vlast (glasove), a tek potom eventualno izraze nezadovoljstvo", ocenio je Kostić.
 
On je ukazao da je Srbija zbog podela postala "nepokretno društvo, bez mnogo ideja u pogledu budućnosti, ali sa mnogo agresivnosti između pojedinaca različitih društvenih grupa".
 
"Mi i oni, naši i njihovi, prva i druga Srbija oko nas samo izdajice, plaćenici, nacionalistički nastrojeni zločinci, soroševci, špijuni, klerofašisti, prodane duše, komunjare, ljotićevci", napisao je Kostić.
 
On je ocenio da atmosferi suprotstavljenosti pomaže "tabloidizacija medija".
 
"Celoj atmosferi izvesnu toksičnost dodaju i reakcije na društvenim mrežama, svojim neretko nasilnim i malicioznim jezikom", napisao je Kostić.
 
On je dodao da problem "podela i omraza" može rešavati samo odgovorna javnost u stabilnom društvu.
  • @

    24.01.2019 13:16
    Svakom ko prati dešavanja jasno je da je građanski, specijalni rat već počeo.
    Čak je izvesno i kako će se završiti: ako pobede civilizovani, imaćemo anarhiju; ako pobede vladari imaćemo fašizam; ako se dogovore, imaće svako svoju državu.
  • Vosha

    24.01.2019 11:44
    Kokice i pivo na gotovs.
  • dušan

    24.01.2019 10:49
    rtv
    jednom rečju mi njega nerviramo jeer nemamo pojma...On je jednom za članove SANU upotrebio izraz :"premorbidna populacija".E ovaj njegov rezon u jednom delu je rezon premorbidne populacije.U delu u kome procenjuje budućnost...Ali šta ćeš... podržali ga morituri.A tako je lep plan o ostavci imao.Nekontrtadiktroan.Nije nam se dalo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.