Vazduh čistiji tek na proleće

Užice, Valjevo, Kragujevac, Kosjerić, Beograd i Niš nalaze se na spisku gradova u kojima je ovih dana loš kvalitet vazduha.
Vazduh čistiji tek na proleće
Foto: Pixabay
Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, kaže za Politiku da su propisi Srbije harmonizovani sa propisima evropskih zemalja, te da su granične vrednosti zagađivača iste kao i u Evropskoj uniji.
 
Iz Nacionalnog registra izvora zagađivanja se vidi da su najznačajniji zagađivači iz energetskog sektora, odnosno da zagađenje potiče pretežno od sagorevanaja fosilnih goriva.
 
"Za zagađivanje su krivi, pre svega, proizvodnja električne energije u termoelektranama, potom izduvni gasovi u saobraćaju, sagorevanje goriva u domaćinstvima za grejanje, hlađenje i pripremu hrane. Zagađivači vazduha su i pojedina industrijska postrojenja, kao što su ona u kojima se proizvode gvožđe i čelik, zatim mineralna industrija...", podseća Radović i dodaje da kompanije koje emituju zagađujuće materije plaćaju ekološku taksu u zavisnosti od količine opasnih čestica koje puštaju u vazduh.
 
Dr Dejan Žujović, pulmolog, načelnik Dnevne bolnice u Zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu, naglašava da bi javnost trebalo stalno obaveštavati koliko je stvarno zagađenje, kao što se to čini u mnogim evropskim gradovima, gde na trgovima postoje table koje prikazuju koncentraciju štetnih čestica u vazduhu.
 
Kod nas sve piše na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine. To znači da oni koji barataju računarom mogu da provere kolike su koncentracije zagađujućih materija, pod uslovom da u tom konkretnom mestu postoji stanica za kontrolu kvaliteta vazduha.
 
Valjevo ih ima pet, Niš jednu, Beograd 18, Pančevo četiri, Zrenjanin jednu, dok u Pirotu i Novom Pazaru stanice ne postoje. Okvirna cena stanice je oko 12 miliona dinara, sa kompletnim setom analizatora za praćenje koncentracije zagađivača.
 
Suspendovane čestice koje čine dim, čađ, prašina, so, kiseline i metali opasne su za zdravlje. Kada ih čovek udahne i ako se zadrže u alveolama i plućima, skraćuje se dah, napreže srce i nastaju zdravstveni problemi.
 
Inače, prošle godine je formirana Radna grupa za donošenje mera za smanjenje aerozagađenja i preduzimanje aktivnosti kao što su pošumljavanje i gašenje individualnih ložišta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija