Nove knjige ipak i za prvake i petake

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je dopis svim školama u Srbiji da će biti štampani novi udžbenici za prvi i peti razred.
Nove knjige ipak i za prvake i petake
Foto: Pixabay
Kako prenose "Novosti", time je van snage stavljena preporuka Ministarstva iz januara u kojoj je navedeno da se novi udžbenici za ova dva razreda neće štampati, već će đaci moći da koriste postojeće i u školskoj 2019/2020. godini.
 
Ministarstvo je dopisom od pre dva dana potvrdilo da će izbor udžbenika za prvi i peti razred biti održan u skladu sa Zakonom o udžbenicima, koji predviđa da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program udžbenici biraju na godinu dana.
 
"Prethodni dopis od 17. januara samo je preporuka, kojom je resorno ministarstvo želelo da finansijski pomogne roditeljima jer, u slučaju novog odabira, učenici ne bi mogli da nasleđuju udžbenike prvog i petog razreda", navodi se u dopisu školama.
 
Iako su udžbenici za prvi razred, kao i najveći broj udžbenika za peti razred radnog karaktera i imaju digitalne kodove koji važe godinu dana i roditelji će morati da ih kupe nezavisno od toga da li se biraju novi udžbenici, pojedine izdavačke kuće odlučile su da podrže ideju ministarstva, te da pomognu roditeljima, tako što će pokloniti udžbenike za mlađeg brata ili sestru, koji bi sledeće godine krenuli u prvi ili peti razred.
 
Prethodna odluka Ministarstva da se ne štampaju novi udžbenici izazvala je negodovanje malih izdavačkih kuća, koje su, poštujući zakonske odredbe, već krenule u pripremu i prezentaciju udžbenika za prvi i peti razred.
  • Станко

    24.02.2019 06:44
    Ха ха
    Сваке године ће се мењати пошто су неки успели доказати да 2+2 више можда неће бити 4. Морају нечије штампарије да раде, па ко зна ко све ту има корист.
  • Lale Gator

    23.02.2019 22:55
    Savesno, uzeti sto vise
    Trziste udzbenika u Srbiji je procenjeno na oko 15 mil eura godisnje. Pa zasto onda te pare ne bi uzeli od naroda?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.