"Muzički ukus napadača sa Novog Zelanda ne može biti povod za napad u Srbiji"

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da to što je napadač na Novom Zelandu navodno slušao i srpsku muziku nije i neće biti povod za eventualnu odmazdu i sličan takav napad u Srbiji, tim pre što teroristima i nije potrebno opravdanje za napad.
"Oni se pokreću sa jasno definisanim ciljevima i zato cenim da muzički ukus terorista nije i neće biti povod za odmazdu. Vest o muzučkoj podlošci snimka zločina je samo kuriozum. Nas na Balkanu treba da brinu ljudi sa naših prostora ili iz emigracije koji su se umrežili u terorističke organizacije sa Bliskog istoka", rekao je Radić.
 
Komentarišući napad na džamije na Novom Zelandu, u kojem je ubijeno više desetina ljudi, i navodne simpatije napadača za junake iz srpske istorije, Radić je rekao da je gradjanski rat na prostoru bivše Jugoslavije bio inspiracija ultradesničarima širom sveta.
 
"Oni su prošli pun krug od podrške separatistima u prvoj polovini devedesetih godina, pa sve do identifikacije sa Srbima u vremenu snažnog pritiska terorizma koji se poziva na islam", rekao je Radić. Dodao je da fenomen ultradesnice u visokorazvijenim zemljama pokazuje da postoji kritičan broj, možda mali, ali dovoljan, ostrašćenih ekstremista koji su izuzetno dobro pripremljeni za akciju, jer poseduju novac i znanje.
 
"Primer Norvežanina Andersa Brejvika je karakterističan u tom smislu. I ovaj teroristički napad na Novom Zelandu je vrlo sličan i po motivima i po pripremi", rekao je Radić.
 
Dragišić: Napad stavlja Srbiju u negativni kontekst
 
Profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić izjavio je da teroristički napad na Novom Zelandu stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst, zbog čega, kaže, postoji opasnost od terorističkih napada i na teroritoriji Srbije i Republike Srpske.
 
On je kazao i da gradjani nemaju razloga za strah, jer bezbedosne službe dobro rade svoj posao, ali da to ne znači da treba zatvarati oči pred opasnostima koje postoje.
 
Dragišić smatra da je sada najvažnije ispitati postoji li veza izmedju terorista koji su odgovorni za napad na Novom Zelandu i ekstremista iz Srbije i Republike Srpske.
 
"Naši organi bezbednosti imaju informacije o terorističkim grupama na ovim prostorima, oni ih poznaju i postojanje bilo kakve veze treba otkriti. Ukoliko se utvrdi da postoje to nikako ne treba kriti", poručio je.
 
Mediji prenose da je jedan od napadača na džamije na Novom Zelandu na oružju koje je koristio, između ostalih, ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova, a u automobilu, kojim se dovezao, puštao je i pesmu "Od Bihaća do Petrova Sela", u kojoj se pominje i Radovan Karadžić.
 
U napadu na dve džamije na Novom Zelandu danas je poginulo 49 ljudi.
  • Gadosti iz sluzbe

    15.03.2019 22:11
    "Muzički ukus napadača sa Novog Zelanda ne može biti povod za napad u Srbiji"

    Ne radi se o muzickom ukusu ili napadu na Srbiju vec o cinjenici da ovakva Srbija sa svojim "vrednostima" i bliskom istorijom inspirise masovne ubice i to ne prvi put. Medijski spin "muzickog ukusa" je degutantna podvala za budale.
  • Vojvoda od sendvica

    15.03.2019 20:52
    Bar guglajte "Serbia strong / remove kebab" pre nego sto krenete u vojne analize i teorije zavere
  • BulevarEvrope

    15.03.2019 18:36
    tracklist:
    1. Karadzicu Vodi Srbe Svoje (planetarno poznata kao 'Remove Kebab'
    2. The British Grenadiers march
    3. Fire - The Crazy World of Arthur Brown
    4. Manuel - Gas Gas Gas

    inace yugo/srb ratna muzika iz 90' je veoma pouparna na netu.
    https://youtu.be/Fj5vCn4hv-o
    https://www.youtube.com/watch?v=OOECyf3_zTg
    https://www.youtube.com/watch?v=NKBZz7w9aj4

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.