"Koncentracija apoteka ugrožava zdravstvenu zaštitu građana"

U poslednje dve godine otvoreno je 900 apoteka, tako da ih u Srbiji sada ima 3.900.
"Koncentracija apoteka ugrožava zdravstvenu zaštitu građana"
Foto: 021.rs
Optimalno je 1.800, tvrde upućeni. Vukica Kocić Pešić iz Udruženja apotekara "Spas" kaže da koncentracija apoteka ugrožava zdravstvenu zaštitu građana.
 
Broj apoteka u većini evropskih zemalja određuju demografsko-geografski kriterijumi. Jedna apoteka na 4.200 stanovnika, udaljenost od 250 do 500 metara.
Bez ovakvih kriterijuma ugrozio bi se opstanak naših apoteka i kvalitet zdravstvene zaštite, tvrde u nekoliko udruženja zdravstvenih ustanova apoteka u državnom i privatnom vlasništvu.
 
Vukica Kocić Pešić iz Udruženja apotekara "Spas" objašnjava da u predlogu novog zakona izbačena odredba da apoteke budu udaljene najmanje 200 metara. Apel udruženja je, kaže, da se ta odredba vrati.
 
Navodi da koncentracija apoteka postoji u užim gradskim jezgrima, dok van centra grada i u ruralnom područjima njih nema. Zato je odredba o 200 metara neophodna.
 
Vukica Kocić Pešić ukazuje na to da koncentracija apoteka ugrožava zdravstvenu zaštitu i zbog toga što u svakoj smeni nema licenciranog farmaceuta, kako je propisano zakonom.
 
"Zakon jasno definiše koje su obaveze farmaceuta, on ima odgovornost da svi ti lekovi, kozmetika ispunjavaju standarde kvaliteta. Oni to čine, ali u ograničenom broju. Svaka smena u apoteci mora da ima licenciranog farmaceuta, a to nije slučaj. Nekad su pacijenti zbunjeni šta smeju da koriste a šta ne. Ako nemate kompetentne ljude, onda se ugrožava zdravstvena zaštita", ukazuje Kocić Pešićeva.
 
Kvalitet usluge u apotekama ugrožen je i jer su farmaceuti ugroženi komercijalnim aktivnostima kako bi opstali, navodi Vukica Kocić Pešić.
  • Keva

    17.03.2019 10:51
    @budalastina
    Keva nema apoteku i ni za milion života je neće imati. Mnogo toga ne razumete, ali ga zakon i oni koji ga sprovode radi posao, svima bi bilo lepše. Sreća još nisu lekovi poskupeli kao u Bosni ili da se izdaju isključivo na osnovu naloga kao u Hr. Onda ćete trčati kod lekara i za običan grip ili neke male promene na koži.
  • Kaya

    17.03.2019 10:36
    Sta ste rekli?
    Kakve veze ima broj apoteka sa kvalitetom usluge. Zasto bi smanjivali broj ako sve rade dobro po propisima. Ovde se malo brkaju loncici.Zatvori apoteku ako nemalicenciranog farmaceuta a ne zato stoima vec jedna blizu. Konkurencija je dobra za potrosace. Takmicite se vi kvalitetom usluge i proizvoda i cenama, a ne kukanje da vam neko obezbedi monopol.
  • budalastina

    17.03.2019 10:33
    Sta se koga tice koliko je apoteka, ako neko ima poslovnu racunicu da otvori, sta to koga tice. Sta, neko ko se prvi zapljunuo u ulici ima vece pravo da se bavi privatnim biznisom od nekog ko bi za sebe isti taj privatni biznis da otvori? A sto se tice nekvalifikovanih radnika u apotekama, to je posao inspekcije, a ne naklapanja, nek rade svoj posao i kaznjavaju apoteke koje nemaju farmaceuta unutra kako zakon nalaze, a ne da izmisljaju zaobilazne nacine da kaznjavaju krsenje zakona od strane pojedinacnih vlasnika.
    @Determinanta - Keva prva otvorila apoteku u kraju, svi morali kod nje, pa se sad ljuti sto ima i drugih okolo. Monopolski lebac je sladak...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija