Brnabić: Svesni smo naših grešaka, ali bombardovanje je bilo greška drugih

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Srbija svesna grešaka koje je pravila u prošlosti, ali da je NATO bombardovanje 1999. godine bila greška drugih, a ne građana Srbije.
Brnabić: Svesni smo naših grešaka, ali bombardovanje je bilo greška drugih
Foto: Screenshot
Na konferenciji "NATO agresija na SR Jugoslaviju: 20 godina posle", Brnabić je rekla da Srbija ne sme da zaboravi žrtve tog bombardovanja, porušene fabrike, mostove i devastiranu privredu, ali je ocenila da mora da pokuša da oprosti jer je, kako je rekla, to jedini put da ostvari svoje velike potencijale da se okrene budućnosti, partnerstvu i saradnji.
 
"Srbiji niko ne treba da spočitava greške. Svesni smo da smo grešili, ali bombardovanje 1999. godine bila je greška drugih, a ne građana Srbije, koji su na kraju 20. veka bili žrtva onih sa kojima smo se u dva rata borili za slobodu i pravdu. Zarad budućnosti bilo bi dobro da i oni budu svesni te greške", rekla je Brnabić.
 
Premijerka je kazala da poslednjih 20 godina "pokušavamo da dobijemo odgovor na pitanje kako je jedna mala zemlja postala tako veliki protivnik najmoćnijih sila", ali i koji su to razlozi za presedane da jedna suverena zemlja može biti napadnuta bez odluke Saveta bezbednosti UN.
 
"Sukob u kome smo bili sve samo ne ravnopravni, završili smo sa srušenom zemljom. U Srbiji su te 1999. godine svi bili mete, bez obzira na pol, uzrast, nacionalnost, veru ili političke afinitete", kazala je Brnabić.
 
Navodeći da će Srbija "ostati verna tradiciji i istoriji i da nikad neće zaboraviti prijatelje koji su uz nju stajali u najtežim vremenim", pri čemu je posebnu zahvalnost iskazala Rusiji i Kini, premijerka je rekla da će zemlja razvijati partnerske odnose sa onima koji su učestvovali u bombardovanju 1999. i graditi mostove "sa onima sa kojima se ni danas ne razumemo", ocenjujući da je to jedini put ka boljitku.
  • Dr Miggyy

    23.03.2019 07:00
    ЗЛОЧИНИ СЕ НЕ ОПРАШТАЈУ?!
    Бомбардовање у злочиначком подухвату "Милосрдни Анђео" 1999. godine nije било наша грешка, већ наших (не)пријатеља. Србија не сме нити да опрости, нити да заборави убијање грађана и рушење из ваздуха све у Србији. ΛV је много тога опростио и заборавио? Његови врли саветници су злочинци над нама Блер, Клинтон, Шредер, Гусенбауер. Зло да буде веће он је отишао на скуте злочинцу Клинтон и дао његовој фондацији три милиона долара за кампању Хилари за председника САД. Како она изгуби изборе, наше, а ΛV-ове, тј. наше паре одоше у бунар, а Трампа никако да довуче у Србију и да га угости. Добро је што се на једном престоју поздравио чак четири пута, а Дачић узео аутограм, као гледаоци тениса од Ђоковића. Уместо да ΛV захтева надокнаду штете од 100 милијарде долара, он кове пријатељства, а не зна с ким? Са алама и злочинцима. Да ли он зна стару изреку народа::"с ким си таки си ". На 20 година од бомбардовања треба да покрене акцију надокнаду нанете штете над његовој земљи. Хоће, а да ли може?
  • @Djurastotitura

    22.03.2019 19:49
    Ovo se dešava kad ste glupi i neobrazovani. NATO je SRJ napao bez ikakve rezolucije SBUN, šta su to Kina i Rusija trebale uraditi kada su ovi jači od UN i bilo ih baš briga za Savet bezbednosti?
  • Djurastotitura

    22.03.2019 19:09
    Kina i Rusija
    I dalje mi nije jasno u CEMU su NAM Kina i Rusija pomogle... Nisu prstom mrdnuli na savetu bezbednosti u UN... Bili smo sami i ostavljeni I cela ta prica o Rusima.... Sto bi rekli Tesko onom koga Rus brani i Grk hrani.... Nikada nam nisu pomogli... Uvek smo im bili za potkusurivanje i trgovinu njihovih interesa... Fuck off!!!!!! sa ovakvim izjavama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija