Ministarstvo kulture ambasadi u Parizu: Ubuduće ne "urolavajte" umetnička dela i dalje ruke od izložbi

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije smatra da je došlo do "naglašene trapavosti" u rasuđuvanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu u vezi sa izložbom u Kulturno-informativnom centru Srbije u tom gradu.
U saopštenju za javnost se navodi da su Ministarstvo i srpska javnost saznali nekoliko stvari: da je bilo privremenog sklanjanja slika iz izložbenog prostora KIC-a zbog skupa na kome su prisustvovali strani vojni predstavnici, da je taj potez učinjen u "punoj koordinaciji ambasade i direktora KIC-a" i da su slike "urolane" pa vraćene.
 
"Uz želju da bira reči i oprezno ocenjuje predstavljene činjenice, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je došlo do naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu", navedeno je u saopštenju.
 
Ministarstvo ih poziva da ubuduće ne "urolavaju" umetnička dela bez ubedljivog razloga i da "drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija Ministarstva".
 
"Alternativa tome, bila bi da sami slikaju, pevaju, recituju, čitaju i sviraju pred gostima i publikom i onda nesputano intervenišu u sadržaje koje sami stvaraju, na način koji ocene prikladnim. I da to onda svakako i dalje čine u punoj koordinaciji. Verujemo da bi u Parizu, gradu otvorenom za kreativne iskorake i ovakav pristup naišao na razumevanje i radoznalost dela publike", navedeno je u saopštenju.
 
Povodom događaja u Parizu oglasilo se i Ministarstvo odbrane Srbije, navodeći da je u Kulturnom centru u Parizu 26. marta priređena tribina koju je uz podršku ambasade i samog centra, organizovao izaslanik odbrane Srbije u Parizu pukovnik Miroslav Nikolić.
 
"Ističemo da je izaslanik odbrane dobio saglasnost od ambasade za korišćenje prostora, a da je samo uređenje bilo u nadležnosti Kulturnog centra, čiji predstavnici su prethodno upoznati sa programom tribine", saopštilo je Ministarstvo odbrane.
 
Opširnije o uklanjanju izložbe i njenom naknadnom vraćanju, možete čitati OVDE.
  • Gamad

    29.03.2019 20:54
    Lazu!
    Ambasada radi po instrukcijama vlade i nema samostalnost u odlucivanju!
    Sada svaljuju odgovornost na peru lozaca da bi se oprali pred narodom!
    Njima su bitne samo pare i njihov savetnik zlocinac Bler i Sreder.
  • DDD

    29.03.2019 15:21
    Šta očekivati od države i naroda koji 20 godina nije sposoban da prebroji žrtve nato agresije na Srbiju?
  • Мунгос

    29.03.2019 14:59
    @ +384,
    Не верујем да имаш осећај срамоте.
    Или не очекујеш ваљда да нас буде срамота због твоје срамоте.
    Пре би било да си несрећан што не живиш са својим народом, већ си присиљен са овима овде. Ни ја се не бих лепо осећао уздишући за Словенијом, Хрватском, или неком другом рајском земљом. Као оно дете што је гледало у лепе зреле јабуке преко плота, па испевало песму „Ала су то грдне муке, тако гледат' у јабуке“.
    На жалост, има и неких Срба таквих, за које су они из Јужне Србије саставили пословицу „У туђега татка, по голема патка“.
    СФРЈ је била држава за понос или не, али зна се да су тада сви Срби били у својој држави. Међутим, појавио се један Месић, који је свој задатак испунио без грешке. Лично сам га чуо, „Мој задатак је испуњен, Југославије више нема“. Знам да ми нећеш поверовати да је то признање рекао.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija