Protest Jedan od pet miliona: Oteraćemo ga mirno 13. aprila

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu poručili su večeras predsedniku države Aleksandru Vučiću da će ga oterati mirno i da 13. aprila dolaze iz svih gradova u Beograd.

"Naša pobeda je izvesna, jer naša pobeda je pravedna", rekao je istoričar Čedomir Antić sa kamiona na platou Filozofskog fakulteta.

On je naglasio da građani oko protestuju ne žele građanski rat kako bi otišao "jedan čudak".

"Mi nećemo građanski rat, ne zato što bi smo izgubili, pobedili bi smo, već zato što ne želimo da prolijemo krv najmilijih", rekao je on.

Prema njegovim rečima, mnogi se pitaju zbog čega protesti u više od 100 gradova u zemlji "kao da niko ne primećuje da nešto ne valja".

"Borimo se za demokratiju, za slobodu, da ne porobljavaju decu, ne prebijaju političke protivnike, ustali smo zato što što nam ne treba skupština u kojoj se glasa na zvonce", rekao je Antić.

Poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Irineju je poručio da mu "ne valjaju izjave" koje daje o protestima i podsetio da je u vreme patrijarha Pavla SPC tražila od tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića da se skloni.

Poručio je Vučiću da ne pokušava da osvoji SPC, koja je "izdržala i Turke, pa će i njega".

Predsedavajućem predsedništva BiH Miloradu Dodiku je poručio da "brine svoju brigu" i da će mu sigurno biti bolja demokratska Srbija.

Jedan od organizatora protesta Miodrag Simović kazao je da su građani u poslednja četiri meseca pokazali da se "Srbija umiriti ne može".

Simović je kazao da su građani prethodnih dana bili svedoci represivnog sistema i podsetio na reči premijera Zorana Đinđića:"Njihovo je da prete hapse, da tuku, naše je samo da izdržimo, možemo barem koliko i oni i još jedan dan duže da proslavimo pobedu".

On je kritikovao beogradsku vlast zbog izgradnje žičare navodeći da se njenom gradnjom uništava kulturno-istorijsko nasleđe još iz antičkog perioda.

Prema njegovim rečima vlast u Beogradu uništavala je i nematerijalna kulturna dobra, među kojima je i Studio B čija je arhiva bačena u kontejnere.

Kritike na račun gradske vlasti uputio je student Stefan Simić koji je hapšen zbog upada u zgradu RTS-a.

On je upitao zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića zašto mrzi Beograd i kada će prestati da sprovodi eko-suicid.

Kritikovao je i gradskog sekretara za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu Slavka Gaka zbog izjave da vlast nema obavezu da obezbedi mesto za decu u vrtiću.

"Gospodine Gak građani Beograda nisu socijalna služba da plaćaju neradnike kao što ste vi", poručio je on.

Nakon njihovih govora počela je protesna šetnja, a prvo mesto gde su zastali bila je zgrada RTS-a.

Građani su se sa platoa uputiti Makedonskom, kroz Svetogorsku i Takovsku ulicu do zgrade vlade.

Okupljeni nose zastave Srbije i transparente među kojima su i "Filozofski istorija", "Pošta poštarima, stranke političarima", "Ne trebaju nam PUPS-ovci, trebaju nam stručnjaci".

Među okupljenim građanima su i lider pokreta Dveri Boško Obradović i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Ulaz u zgradu RTS ograđen trakom "Počelo je"

Redari protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu ogradili su večeras trakom na kojoj piše "Počelo je" ulaz u zgradu Radio televizije Srbije u Takovskoj ulici i stepenište koje vodi ka Aberdarevoj ulici.

Na asfaltu je ispisan datum 13. april, za kada je zakazan skup u Beogradu i poruka "Gotov je".

Ispred RTS-a održao se performans "Dnevnik slobodne Srbije" u toku kog su govorili predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović i predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

Na protestu 16. marta demonstranti su predvođeni opozicionim liderom Boškom Obradovićem ušli u zgradu RTS i tražili gostovanje u informativnom programu kako bi izneli zahteve onih koji protestuju od decembra prošle godine.

U nedelju 17. marta Savez za Srbiju je organizovao protest ispred predsedništva Srbije tokom konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom su se okupljeni uputili ka stanici policije "29. novembar" da traže oslobađane učenika i studenata koje je prethodnog dana uhapsila policija zbog ulaska u zgradu RTS-a.

Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet meseci pre izbora, smenu državnog vrha, kao i razotkrivanje ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Protestna šetnja završava se ispred zgrade Vlade Srbije.

  • Mica

    01.04.2019 08:29
    Ma vazi
    Ako se uvrede i pretnje smatraju pod mirnim protestima, onda smo u ozbiljnim problemima, a postoje izbori gde moze da se vidi ko ima vecu podrsku i ko treba da ode....
  • Miroljub

    01.04.2019 00:08
    бандити
    Опозиција има жељу да отме власт на улици као да је она поред пута! Неће то баш моћи !
  • Sloba53

    01.04.2019 00:01
    Komentari
    Čitajući ove "komentare" postaje jasno da je odlazak ovog naopakog režima sa ovakvim pristalicama pitanje opstanka ove zemlje. Ali to će ipak biti proces koji je tek počeo sa nekim novim ljudima . Stari treba samo da pomognu i da se krene od medija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija