"Novim zakonskim izmenama obesmišljen rad Inženjerske komore Srbije"

Inženjerska komora Srbije, kako stvari stoje, biće nezavisna samo na papiru.
"Novim zakonskim izmenama obesmišljen rad Inženjerske komore Srbije"
Foto: Pixabay
Ministarstvo sada umesto nje dodeljuje licence inženjerima, a ubuduće će imati pravo da u upravni odbor ove strukovne organizacije imenuje svoje predstavnike. 
 
Ove novine počele su da se sprovode izmenom Zakona o planiranju i izgradnji u novembru prošle godine, a finiširane su najnovijim izmenama ovog propisa koji je Vlada usvojila krajem marta. Smatrajući da se time degradira struka Inženjerska komora uputila je otvoreno pismo javnosti. Iz ministarstva, međutim, uzvraćaju da protivljenje izmenama Zakona nema veze sa neslaganjem oko stručnih i strukovnih pitanja, već predstavlja pokušaj da se zadrže stečene pozicije za upravljanje pre svega značajnim sredstvima kojima komora raspolaže, kao i upravljanje celom inženjerskom strukom i sa njom povezanim poslovima.
 
Latinka Obradović potpredsednica Upravnog odbora Inženjerske komore Srbije za Politiku kaže da je samostalnost komore narušena prethodnim izmenama Zakona o planiranju i izgradnji kada je Ministarstvo građevinarstva preuzelo osnovni posao komore - izdavanje i oduzimanje licenci.
 
"Novim zakonskim izmenama, ministarstvo osigurava da u upravnom i nadzornom odboru ove organizacije ima većinu svojih članova, od kojih 6 imenuje resorno ministarstvo. Predsednik i potpredsednik biraju se među članovima koje je predložilo ministarstvo. Brisanjem odredbe da u organima komore predstavnici moraju biti svi iz reda članova otvara se mogućnost da ministarstvo ubuduće delegira svoje predstavnike koji nemaju inženjersko zvanje niti znanje", navodi ona.
 
Ona tvrdi da inženjerska struka nije konsultovana. Inženjerska komora je, prema njenim rečima, bezuspešno pokušavala da zaustavi izglasavanje prošlogodišnjih izmena zakona, a početkom godine, od Ustavnog suda Srbije zatražena je provera ustavnosti donetog zakona.
 
"Predlog novog zakona u suprotnosti je sa direktivama Evropske unije, koje propisuju da strukovna udruženja moraju biti potpuno nezavisna i čak bez ikakvog prisustva državnih predstavnika. Na ovaj način, jasno se pokazuje namera podržavljenja i kontrole ove strukovne institucije", kaže Obradović.
 
U ministarstvu pak naglašavaju da je cilj izmena Zakona o planiranju i izgradnji da se omogući da komora bude servis inženjera i kuća koja radi na unapređenju položaja, standarda i etike u struci, a ne puka kasa koja se puni članarinom i koju pojedinci koriste za ostvarivanje svojih ličnih interesa i privilegija.
 
"Ono što je doprinelo degradiranju struke upravo je postupanje prethodnih rukovodstava komore, predvoženim bivšim ministrom Dragoslavom Šumarcem, koji danas pokušavaju da sačuvaju svoje privilegije, protivljenjem izmenama Zakona", navode u ministarstvu i dodaju da su uveli nadzor nad zakonitošću rada komore jer inženjeri nisu mogli da objasne svoje poslove.
 
"Do nadzora ministarstva, Inženjerska komora uglavnom se bavila raspodelom naknada za posao koji nisu radili. Umesto da organizuju unapređenje struke komora je blokirala izdavanje licenci, naplaćivala članarinu i ucenjivala licencirane inženjere da moraju da plate članarinu da bi im opstala licenca, što nije imalo uporišta u zakonu, ali su to uspeli da sprovedu u praksi", objašnjavaju u ministarstvo.
 
Nove licence, koje sada izdaje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, mogu da dobiju i stranci. Latinka Obradović kaže da su ti uslovi postojali i ranije, ali da su bili restriktivni i važili samo pod uslovom reciproteta. Od stranaca je zahtevano da budu članovi strukovne komore u matičnoj zemlji i da polože deo stručnog ispita iz oblasti poznavanja domaćih propisa i standarda, a rok važenja usklađene licence bio je godinu dana.
  • slobodan

    13.04.2019 12:44
    inženjerija
    Sa jedne strane, Komora, koja se sve godine nije ničim konkretnim bavila, pogotovo ne nekom vrstom javnih diskusija o izmenama i unapređenjima stručnih pravilnika koji više nisu u skladu sa izmenjenim zakonima vezanim za izgradnju objekata, gubi svoju kasicu-prasicu i prostor za marifetluke.

    Sa druge strane, država ima pravo da sklanja i ucenjuje (gubitkom licence=oduzimanjem 'leba) članove revizionih komisija, stručnih saveta, nadzora koji, po njihovom mišljenju koče puštanje u rad objekata za presecanje crvenih vrpci, a po inženjerskom mišljenju nesavesno izgrađenih i loše isprojektovanih objekata koji mogu ugroziti bezbednost ljudi.

    I onda se pitate zašto dobri inženjeri beže preko granice. Jer ovde ne mogu da rade svoj posao, ako žele da ga rade na miru, i u skladu sa pravilima struke, jer su na svakom koraku poraženi, ucenjeni i namagarčeni ukoliko se suprotstave burazerskoj politici, žmurenju na jedno oko i otaljavanju posla. Ostaće samo oni kojima je svejedno i "sve će to već nekako da stoji, ne brinite", da poštuju rok za svečano otvaranje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija