Danas je Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne i brojne manje crkve, danas proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
Danas je Uskrs po gregorijanskom kalendaru
Foto: Pixabay
Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.
 
Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.
 
Prema predanju, prva jaja caru Tiberiju poklonila je Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.
 
Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto uskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.
 
Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i u Jerusalimu.
 
Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Uskrsa i zove se "čuvarkuća".
  • Емир Суљагић

    21.04.2019 19:38
    @Vojvođanka
    А нама католицима који не живимо у АПВ?


  • Vojvođanka

    21.04.2019 15:15
    Srećan Uskrs svim mojim vojvođanima koji ga slave danas.
  • pera

    21.04.2019 10:00
    Srecan Uskrs svako dobro .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija