Preminuo novinar Dejan Anastasijević

Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom, preminuo je danas posle duge i teške bolesti.

Dejan Anastasijević bio je dugogodišnji novinar beogradskog Vremena i američkog magazina TIME. Bio je dopisnik Tanjuga iz Brisela. 

Izveštavao je i sa ratišta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu. Na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju "Oblačić u stripu".
 
Oktobra 2002. godine Dejan Anastasijević je bio prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Slobodana Miloševića u Tribunalu za ratne zločine u Hagu.
 
U aprilu 2007. godine preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala.
 
Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji "Out of Time".
 
On je 2002. godine bio dobitnik nagrade Nieman Fellowship za novinarstvo Harvard Univerziteta, dobio je dve nacionalne nagrade za novinarstvo (NUNS i nagrada Dušan Bogovac), kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.
  • Marko

    25.04.2019 09:02
    :-(
    Velik gubitak, prvo za njemu najbliže, a zatim i za sve nas.
    Smiren, pristojan čovek, vrhunski novinar i intelektualac.
    Takvog ću ga pamtiti.
  • neko

    25.04.2019 08:38
    Najiskrenije saucesce .
  • Koriolan

    25.04.2019 08:10
    Za poštovanje
    Saučešće porodici, novinarskoj struci, javnosti i nama građanima. Hrabri ljudi, vrsni novinari za sve nas su se borili istinom. Istinom koja vrlo često opasno deluje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija