Prosečni kriminalac je nezaposlen, siromašan, ima 30 godina i nema decu

Većina osuđenika su "potpuni socijalni i ekonomski marginalci", a niži nivo školske spreme povećava verovatnoću da neko bude osuđen kao učinilac krivičnog dela, navodi se u istraživanju "Kaznena politika u Srbiji - zakon i praksa", kojim su obuhvaćene 1.142 presude iz 18 osnovnih i viših sudova.
Prosečni kriminalac je nezaposlen, siromašan, ima 30 godina i nema decu
Foto: 021.rs

Rezultati ove studije omogućili su istraživačima da utvrde profil prosečnog kriminalca u Srbiji. "Učinioci su najčešće muškarci oko 30 godina, koji nisu u braku i nemaju maloletnu decu i koji su siromašni, slabog ili vrlo slabog materijalnog stanja", navode autori studije.

Većina prestupnika ima nizak nivo obrazovanja, osnovnu ili nepotpunu osnovnu školu, ili srednju, s tim što su u statistički broj onih sa srednjom stručnom spremom ušli i osuđenici sa završenim zanatom.

"Najčešće su nezaposleni, radnici ili zemljoradnici. U oko 50 odsto slučajeva učinioci prethodno nisu bili osuđivani za neko drugo delo, a sudovi su to uzimali u obzir kao olakšavajuću okolnost, kao i "lične i porodične prilike". I pored toga, siromašni su prolazili lošije i kada je reč o pritvorima i uslovnim osudama. Njihovo imovno stanje odrazilo se i na odbranu. Onima koji su imali dovoljno novca da angažuju advokata, bio je ređe određivan pritvor, a češće im je na kraju izricana uslovna osuda", navedeno je u istraživanju.

Starosna struktura osuđenih ukazuje na to da većina učinilaca težih krivičnih dela (84 odsto) ima manje od 45 godina, a polovina od toga je mlađa od 30 godina.

Samo troje su stariji od 60 godina. Istraživači su na osnovu toga izvukli statistički prosek starosti kriminalaca u Srbiji, i to onog koji čini teža krivična dela, sa većim stepenom nasilništva. U kategoriji najmlađih, do 30 godina, najviše je onih sa područja Pančeva i Valjeva, a najmanje iz Zaječara i Šapca. Beograd je negde u sredini, ali prednjači u kategoriji učinilaca od 31 do 45 godina, koji čine polovine svih osuđenih u beogradskim sudovima.

"Odgovor na pitanje ko su osuđeni učinioci krivičnih dela, oslikava celokupno stanje u društvu, ali nam dosta govori i o sveukupnoj kriminalnih politici, pre svega o tome da li su i u kolikoj meri ljudima jednaki pred sudom i zakonom, odnosno da li je verovatnoća da neko bude osuđen ista, bez obzira na njegovo socijalno i ekonomskeo stanje", navode dr Đorđe Đorđević, profesor krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu i dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istrživanja.

Polazna pretpostavka istraživanja bila je da su počinioci krivičnih dela u Srbiji uglavnom socijalni marginalci, kao i to da su bogati više privilegovani od siromašnih, kada je reč o krivičnom gonjenju i izricanju blažih kazni.

"Ta naša naša početna hipoteza po mnogo čemu se pokazala tačnom. Bogatiji, obrazovaniji i uopšte socijlano uspešniji ljudi ređe su osuđivani. Međutim, to ipak ne znači da su privilegovani od suda, već je reč o nečemu drugom. Bogatiji i obrazovaniji po prirodi stvari manje čine teška krivična dela, naročito ona sa elementima nasilja, pa se upravo zbog toga događa da njima bivaju izrečene nešto blaže kazne", navode autori.

Oni u manjoj meri vrše ubistva i silovanja, pokazalo je istraživanje, pa su zbog toga za njih kazne nešto blaže u ukupnoj statistici. Osim toga, bogati i obrazovani su u mogućnosti da angažuju i bolje i skuplje advokate, što takođe za posledicu može imati da oni bolje prolaze prilikom izricanja kazne. 

  • Mbm

    13.03.2024 20:12
    Nije moguce postojsnje pravosudja i govora o istome, kada svaka presuda ima svoju cenu i kada mozda 1 u 200 sudija ima integritet. To sto se ljudima nasilno oduzima pravo na advokata i sto se nasilno otpustaju, ostaju bez prihoda, nebrigom drzave o njima guraju u kriminal, daje oun osnov za besplatnog advokata u svim vrstama postupaka. Sudovi u Srbiji i nazalost, odavno ne znaju da nisu ESLJP, da nisu improvizacija suda sa tablama , i da vrse sudokratski progon ljudi, a ne pravicna sudjenja. Tarife koje su postavili, osnov su gotovo progona za vise od 60% stanovnistva, jer ih ne mogu platiti. Pojam pravde u Srbiji shvacen je kao zakon novca. Nakazno i nepravno, svaki gradjanin izlouen je besu i voluntarizmu Srbije, a nazalost cesto podrzanom i u policiji.
  • Jujuju

    01.05.2019 13:49
    Ovde su svi manje-više u nekom obliku kriminala.
  • Pera Pisar

    01.05.2019 11:26
    Postoji odredba u ZKP da se iz razloga pravičnosti, znači i siromašnima postavi advokat -branilac po službenoj dužosti ukoliko okrivljeni ne može da ga plati,
    Medjutim u praksi sudovi ovo ne rade, već se branilac po službenoj dužnosti postavlja samo u slučajevima obavezne odbrane -ako je u pritvoru ili ako je optužen za dela za koja se može izreći kazna od 8 godina ili teža.
    Zbog ovakve sudske prakse okrivljeni koji nije u pritvoru,a za delo za koje je okrivljen može dobiti 8 godina ili manju kaznu se brani sam ako nema da plati advokata.
    Radi zaštite siromašnih,treba obaveznu odbranu proširiti na sve krivične postupke i onda bi ishodi krivičnih postupaka bili bolji za siromašne, jer bi dobijali besplatnog branioca po službenoj dužnosti-advokata koji je prijavljen na listu branilaca po službenoj dužnosti.
    Advokati bi prihvatili da kao branioci po službenoj dužnosti brane siromašne, više puta se Advokatska komora Srbije o tome izjašnjavala.
    Siromašnima iz razloga pravičnosti sudovi i JT treba da postavljaju branioce po službenoj dužnosti iz reda advokata i na taj način omoguće pravično sudjenje i za siromašne, pa bi ovakve statistike bile drugačije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija