Srbija na jesen dobija prvog registrovanog lobistu

Srbija bi na jesen trebalo da dobije prvog registrovanog lobistu, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije koja se priprema za sprovođenje Zakona o lobiranju koji stupa na snagu 14. avgusta.
Srbija na jesen dobija prvog registrovanog lobistu
Foto: Pixabay
Lobiranjem će moći da se bave domaća pravna i fizička lica, ali i stranci, ako su upisani u registar svoje matične države i u posebnu evidenciju stranih lobista koji lobiraju na teritoriji Srbije. Oni koji bi da se bave tim poslom prethodno moraju da prođu obuku, dobiju sertifikat i upišu se u registar lobista, novoosnovani registar koji će uspostaviti i voditi Agencija za borbu protiv korupcije.
 
"Na jesen očekujemo prvog registrovanog lobistu. Interesovanje je veliko, ne verujem da ćemo imati samo nekoliko zahteva, mislim da se radi o desetinama zahteva", rekao je direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić.
 
Dodaje da ima zainteresovanih kako fizičkih, tako i pravnih lica.
 
Agenciji će se, objašnjava Sikimić, prijavljivati kontakti sa lobistima, a kontrolisaće se zakonitost pokušaja uticaja na donošenje opštih akata iz domena rada određenog organa.
 
"U saradnji sa OEBS-om, radimo nacrt kodeksa ponašanja. Kodeks je nešto što ide povrh zabranjenih aktivnosti. Ono što sada trenutno spada u korupciju jeste svakako zabranjeno i u lobiranju", rekao je Sikimić.
 
Navodi da je lobiranje pokušaj vršenja određenog pozitivnog uticaja u željenom pravcu donošenja neke odluke, ali i uz poštovanje pravila kodeksa koja se trenutno razvijaju u saradnji s međunarodnom zajednicom i stranim ekspertima koji imaju višegodišnje iskustvo u primeni zakona o lobiranju.
 
Objasnio je da se prvo obučavaju ljudi iz Agencije, jer je reč o potpuno novoj profesiji u Srbiji, koji će potom obučavati kandidate za lobiste. Nakon obuke, kandidati će biti testirani i oni koji prođu test, dobiće sertifikat.
 
Sa zaposlenima u Agenciji rade eksperti iz Nemačke i Poljske, a Sikimić kaže da je malo zemalja u svetu zakonski regulisalo oblast lobiranja.
 
"Mi smo zapravo pioniri i koliko sam čuo u GREKO, gde sam šef delegacije Srbije, mnoge razvijene zapadnoevropske države gledaju šta radi Srbija, od zakona pa na dalje, prate sve aktivnosti i imaju nameru da, ako budemo to uradili kako treba, to uzmu kao model za svoje zemlje", rekao je Sikimić.
 
Kako je rekao, regulisanje lobiranja jeste prevencija korupcije i biće blagotvorno i efikasno sredstvo prevencije korupcije.
 
Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković rekao je da je usvajanje Zakona o lobiranju veliki korak za Srbiju i podsetio da je GREKO u najnovijem izveštaju pohvalio Srbiju zbog tog zakona.
 
On kaže da zakon, usvojen novembra prošle godine, predviđa da registrovani lobista predaje lobistički izveštaj, u kojem mora da navede ugovor, izjavu da će poštovati kodeks ponašanja učesnika u lobiranju, da nema sukoba interesa, a dostavlja se i ugovor s naručiocem lobiranja.
 
"Jedino niste dužni da navedete iznos koji ste naplatili", dodao je Vuković.
 
Lobiranje počinje obraćanjem lobiste ili neregistrovanog lobiste lobiranom licu u pismenoj formi, piše u Zakonu.
 
Vuković, međutim, smatra da zakonsko rešenje po kojem postoje registrovani i neregistrovani lobisti, takozvani interni lobisti koji rade za određene privredne asocijacije, nije dobro, jer neregistrovani lobisti ne podležu pravilima, iako su zakonska kategorija.
 
S druge strane, registrovani lobista je upisan u registar, mora pismeno da se najavljuje funkcionerima, o svom radu piše izveštaj, mora da poštuje etički kodeks, podleže kažnjavanju, a mora da ima visoku stručnu spremu i da prođe obuku Agencije za borbu protiv korupcije.
 
"Smatram da nije dobro zakonsko rešenje da postoje neregistrovani lobisti koji praktično nemaju nikakve obaveze, a uključuju se u proces lobiranja ravnopravno i paralelno s registrovanim lobistima. To može demotivisati ljude da se kao lobisti registruju", rekao je Vuković.
  • kimi

    01.05.2019 21:14
    Ozakonjenje lobiranja za nezavisnost Kosova + Vuciceva hipnoza na medijima! Divan plan!
  • Мунгос

    01.05.2019 17:38
    Када оснују Лобистичку комору, могу слободно за почасног председника да узму Тонија Блера.
    Иначе лобистички курс и испит за лобистичку лиценцу не треба дати људима блиским власти, то треба преузети конструктивна прозападњачка опозиција.
    Иначе, Тони Блер би могао повремено да држи предавања о законским митаџијама, да случајно неко не би прешао ону танку линију која дели законско митовање (лобовање) од незаконског митовања (лобовања).
    У том циљу би се могло по Блеру доделити и назив неке споредне улице у Београду, као што су урадили у Приштини, и тако успешно обележити пословну сарадњу лобирања.
    Не мора баш по Блеру, може и по Ангели Меркел, то је само мој предлог.
    Али треба увек имати на ум ону нашу добру пословицу, „Ни код бабе нема џабе“.
  • Reš

    01.05.2019 13:33
    Pečen
    Mislim da se ovde radi o stranim lobistima da predmet lobiranja može biti, Sve ono što Vladajuća partija već radi, a pošto na to nije platila porez mora da ozakoni dodatne prilive novca i tako zaštite dodatnu zaradu koja se nevodi kao sukob interesa pred zakonom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.