Ministarstvo za rad kupuje nove sanitete, poklonjena vozila mesecima stoje na parkingu

Ministarstvo za rad prošlog septembra je oglasilo javno nabavku pet sanitetskih vozila snabdevenih vrhunskim aparatima za reanimaciju i hitno zbrinjavanje urgentnih stanja, a mesec i po kasnije sklopilo je i ugovor sa jedinim ponuđačem, konzorcijumom kragujevačkog Nikoma, koji zastupa Fijatov program i sa novosadskim MIT-om, distributerom medicinske opreme.
Ministarstvo za rad kupuje nove sanitete, poklonjena vozila mesecima stoje na parkingu
Foto: 021.rs
Ukupna vrednost posla je više od 29 miliona dinara ili 246.000 evra, piše Danas. Iz tog kontigenta krajem marta isporučena su dva saniteta i to jedan zrenjaninskom, a drugi jagodinskom centru za socijalni rad.
 
Još veću nedoumicu kada je ova nabavka u pitanju izaziva činjenica da se već sedam meseci na parkingu ispred palate Srbija nalaze četiri saniteta. Reč je o donaciji koju je pre dve godine od Republike Koreje i Razvojne banke Saveta Evrope primio tadašnji ministar za rad Aleksandar Vulin. 
 
On je dobijena vozila donirao domovima zdravlja u nekoliko gradova, ali ih je sadašnji ministar Đorđević od njih oduzeo i od tada su stacionirana ispred Palate Srbija. Zašto, umesto kupovine pet novih, ti saniteti nisu podeljeni i propadaju parkirani na otvorenom, nije jasno, piše Danas.
 
Za sada nema odgovora na pitanje zašto je ministarstvo zašlo u resor zdravstva, po kojoj se logici ono javlja kao naručilac pri kupovini novih saniteta i ko to i kako u tom ministrstvu procenjuje kvalitet opreme koja je tražena i ugrađena u vozila. Posebno nema odgovora čemu služe saniteti u centrima za socijalni rad, koji niti su registrovani za pružanje medicinske pomoći, niti imaju lekarske ekipe obučene za hitnu pomoć, a da istovremeno ni većina zdravstvenih ustanova u zemlji nema dovoljno terenskih vozila da pokrije teritoriju za koju je odgovorna. 
 
U Ministrstvu za rad odgovorili su da su sva sanitetska vozila koja su planirana tokom mandata ministra Zorana Đorđevića nabavljena u skladu sa zakonom. "Informacije o tome dostupne su javnosti, u dokumentima o javnim nabavkama koji su objavljeni na sajtu Ministarstva. Sva vozila koja su dodeljena, dodeljena su u skladu sa zakonom na osnovu Zaključka Vlade koji je donet na predlog Ministarstva", kažu u resornom ministarstvu.
 
Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za Danas da sama ideja nabavke sanitetskih vozila u ostareloj Srbiji ne mora da bude loša, jer su ona sigurno potrebna, ali da lokaciji na koju su isporučena ne izgleda razumno. 
 
"Zapravo su 'oba kraja' priče pogrešna, i institucija koja ih je nabavila i ona koja su isporučena, i šteta je da ta vozila nisu otišla u domove zdravlja koji bi mogli korisnije da ih upotrebe. A to što se u Ministarstvu pozivaju da nije prekršen zakon, nije nikakva garancija da je anbavka racionalna i svrsishodna, jer unutar zakona uvek ima dovoljno prostora za lude odluke", smatra on. 
 
I profesor na Ekonomskog fakultetu Milojko Arsić potvrđuje da za nabavku nije važno samo da bude proceduralno ispravna, nego i da je zaista potrebna.
  • Tasić 1951

    09.05.2019 10:38
    Samo bežanija odavde deco
    I zagarantovana plata od 27 hiljada dinara/242 eura i dalje za vozaca vozila hitne pomoci koji sluzi i kao psiholog i kao obezbedjenje i kao fizicki radnik na utovaru neporketnih osoba pri ulazu u stanove za taj novac.
  • Zvekete

    09.05.2019 09:29
    Koment
    Moraju se oprati pare. Otimaju novac na sve strane. A glupi svet muče i jede sendviče. Decu su naučili da ne razmišljaju. Srbija - zombi nacija
  • /

    09.05.2019 08:36
    rusko sabotiranje eu i na ovaj nacin

    '-druze precednice milosevicu ispalo vam je 100 dm
    -srbija se saginjati nece
    -hvala'

    i dalje traje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.