Beogradski univerzitet podnosi žalbu na ocenu o doktoratu Malog ako je pokrene bilo ko iz naučne zajednice

Na današnjoj sednici Senata Univerziteta u Beogradu jednoglasno je usvojen predlog rektorke Ivanke Popović da će biti podneta žalba Odboru za profesionalnu etiku na izveštaj Stručne komisije FON-a prema kojem doktorat Siniše Malog nije plagijat, ukoliko rektorki stigne makar jedna žalba koju Univerzitetu mogu podneti svi koji su u naučnom ili nastavnom zvanju.
Beogradski univerzitet podnosi žalbu na ocenu o doktoratu Malog ako je pokrene bilo ko iz naučne zajednice
Foto: 021.rs
"Da ne bismo uskratili mogućnost podnošenja žalbe, ono sto ja predlažem jeste da Senat donese odluku kojoj se ovlašćuje rektorka da u ime univerziteta podnese žalbu na osnovu inicijalnih žalbi koju univerzitetu mogu podneti svi koji su u naučnom ili nastavnom stanju", rekla je na današnjoj sednici rektorka, prenosi Insajder.net.
 
Kako je dodala, ovo je način da Senat obezbedi potpuno otvorenost i transparentnost postupka donošenja ocene o tome da li je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat ili ne. 
 
Članovi Saveta su bili jednoglasni u ovoj odluci. Rok za podnošenje inicijalnih žabi je 24. maj.
 
Rektorka je na sednici rekla i da je Univerzitet institucija od javnog značaja i da je njihov zadatak da je čuvaju i unaprede.
 
"Mi kao narod nemamo dobru tradiciju čuvanja naših institucija. Ne treba da dozvolimo dalje slabljenje institucije, a za to je potreban jedinstveni stav", istakla je Ivanka Popović.
 
U izveštaju Stručne komisije FON-a je navedeno da je na osnovu svoje analize zaključila da je doktorska disertacija rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada. Komisija je analizom pronašla da je u samo dva od 126 slučajeva Mali pravilno upotrebio znake navoda, te da je u jednom poglavlju doktorata bez citiranja preuzeo oko 4.500 reči, objavio je CINS.
 
Akademik Dušan Teodorović izjavio je pre nekoliko dana da je trećina doktorske disertacije Siniše Malog rađena kopi-pejst metodovom, ocenivši da bi "bilo fantastično" da ga ministar finansija tuži zbog te tvrdnje. 
 
"Verovatnoća je jednaka nuli da dva čoveka na dva različita kraja sveta navedu istih 100 referenci istim redosledom, sa svim štamparskim greškama", objasnio je Teodorović u emisiji "Utisak nedelje".  
 
Komisija FON-a je zaključila da je 6,97 odsto rada Siniše Malog plagirano. Ipak, kako navode, ti delovi nikako ne dovode u pitanje autentičnost teksta i originalnost rada. Više o tome šta je sve komisija utvrdila čitajte OVDE.
  • olja

    16.05.2019 10:11
    Budućnost Srbije
    Do sad su nam iz zemlje odlazili ljudi sa fakultetskim diplomama.
    Sve češće čujem od prijatelja i poznanika da se spremaju da decu šalju na fakultet u inostranstvo, neki čak i u srednju školu.
    Deca nam uče po 3 strana jezika da bi imala više opcija za napustiti Srbiju.
    Ako se stanje u zemlji pod hitno ne promeni, mi stariji pod zemlju, deca van, osta pusta teritorija Srbije.
  • Doktor

    16.05.2019 09:45
    @Kaja
    Diploma, odnosno doktorat sami po sebi ne znace apsolutno nista. Poznajem par doktora nauka sa drzavnih univerziteta koji su doktorirali na nekoj nebuloznoj temi i pojma nemaju o zivotu. Isto tako i sa privatnih univerziteta. Ne sporim da je plagiranje tudjih radova kazneno delo i da svako treba da odgovara. Sustina problema je u tome kako Sinisa Mali radi svoj posao kao ministar finansija, a ne da li ima pravi ili lazni doktorat. Diploma je nista, sposobnost i zelja za napretkom je sve
  • Doktor

    16.05.2019 09:33
    @Bora
    Nisam ni rekao da sam doktor nauka. Ali po nacinu vase dedukcije tesko da ste vi doktor nauka

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija