Tabaković: U trezoru 20,8 tona zlata, razmatra se nova kupovina

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da se u trezoru nalazi ukupno 20,8 tona zlata i da se razmatra mogućnost za kupovinu nove količine.
Tabaković: U trezoru 20,8 tona zlata, razmatra se nova kupovina
Foto: Pixabay
"NBS kao fiskalni agent Srbije ima legitimno pravo da u kriznim vremenima pojača aktivnost kupovine zlata. I takav savet predsednika Srbije o kupovini zlata je dobrodošao", kazala je Tabaković u Vladi Srbije na kraju posete misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
 
Dodala je da je od 2012. godine, zaključno sa današnjim danom, NBS kupila blizu sedam tona zlata. "Nastavićemo da uvećavamo finansijsku stabilnost i stabilnost države, time što ćemo menjati strukturu deviznih rezervi koje su na istorijski viskom nivou i iznose više od 11,5 milijardi evra", rekla je Tabaković.
 
Istakla je da "postoje ciljevi kada je reč o kupovini zlata i da će se razmotriti okolnosti na tržištu" i poručila građanima Srbije da NBS i Vlada Srbije sarađuju po svim pitanjima, a posebno po pitanju kupovine zlata.
 
Guvernerka je podsetila da je do 2005. godine prodato deset tona zlata, a da se od tog zlata nasleđenog iz prethodnog vremena samo se jedna tona čuva u Bazelu.
 
"Sve što je u međuvremenu kupila Srbija i od kada sam ja guverner, čuva se u trezoru NBS", rekla je Tabaković.
  • Limanac

    22.05.2019 09:44
    @Dusan

    Druže, da je tako jednostavno kao što misliš, čak bi i ova nesposobna vlast nešto uradila.
    Međutim, Srbija ima takve probleme da su neophodni na čelnim mestima najbolji, a ne najgori kao što su sada.
  • Xyz

    21.05.2019 22:41
    Strucnjak
    Od Guvernerke prvo spominje krizna vremena kao razlog za kupovinu pa onda hvalospev kako je sve super.A da malo prestanere da potkradate gradjane i da se suficit ulozi u bolnice, skole, smanjenje nameta na sve, u vracanje ukradenih penzija...
  • Dusan

    21.05.2019 21:50
    Kako
    da ne , da li je moguce da se sa 27 milijardi dolara rezerve drzava nalazi u ovolikom k... da nemozemo sebi doci? Plus 3 milijarde eur koje dolaze od dijaspore godisnje + deo bruto nacionalnog proizvoda koje je moderna srpska ekonomija izbacila iz upotrebe.....Koja je poenta zaduzivanja kod mmf kada imate svoj kapital? Alo bre?! Prodajte to ako imate mozga, vratite dug , isterajte tu bagru od mmf i anti srpske banke iz drzave, pocnite da otvarate proizvodnju od svojih potencijala , rudnog bogatstva i radne snage ma sfosdkofosijfosijfaoisdaosdiaosidasoidjioadsl\ásl;dsgkopfigwgu7w22342@#$@#%#$ mater.
    Kako nam malo treba da budemo normalni, jezivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.