VIDEO: Vanredna odbrana u mnogim mestima po Srbiji, pojedini tokovi se izlili

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji najvećeg dela Srbije, izjavio je Tanjugu direktor tog preduzeća Goran Puzović.
On je rekao da su padavine tokom noći pogodile Srbiju i da je trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu.
 
Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod. Najavljeno je da se očekuju značajne padavine koje mogu izazvati izlivanja i plavljenja na slivovima svih bujučnih tokova na svim vodnim područjima u nadležnosti Srbijavode, saopštilo je to preduzeće.
 
Vanredna odbrana od poplava podrazumeva sve mere i aktivnosti za dejstvo: Prisustvo na terenu, na najkritičnijim lokalitetima uz 24-časovno dežurstvo, pripreme za pravovremene intervencije (ljudstvo, mehanizacija, oprema, materijali). Takođe, kontakt sa štabovima lokalnih samouprava je obavezan, uz primenu svih obaveza iz Opšteg plana odbrane od poplava i Operativnog plana odbrane od poplava i leda.
 
Evakuacija u delu Lučana, u Arilju i Ivanjici vanredna situacija
 
Mnoge saobraćajnice su pod vodom, a u Lučanima, Arilju i Ivanjici je proglašena vanredna situacija. Kritično stanje je u skoro svim selima Gornjeg Dragačeva, kao i u delu Guče, a predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović, rekao je da su sa tog područja evakusani ljudi iz dvadesetak domaćinstava.
 
Prema proceni iz lučanske opšine, čije su ekipe i mehanizacija na terenu, pod vodom je oko sto kuća. Vodostaj reke Bjelice raste, pod vodom su srednja škola i fudbalski stadion, a velike štete su i na putnoj infrastrukturi.
 
Na području Arilja, u selu Latvica ne radi osnovna škola. U Požegi su poplavljeni Dom zdravlja i Poljoprivredna školu "Ljubo Mićić", a pod vodom su njive u selima Visobaba, Prijanovići, Pilatovići, Radovci i na području Ariljske rampe.
 
U Ivanjici, gde je popljavljeno nekoliko kuća, pokrenula su se i klizišta, a pod vodom su delovi pojedinih putnih pravaca, pa se saobraćaj otežano odvija.
 
 
U štabovima za vanrednu situaciju kažu da su poplave posledica izlivanja bujičnih potoka, a da su glavne reke, za sada, u svojim koritima.
 
U Užicu, iz viših zona voda se slivala u cenar grada i usporavala saobraćaj, jer su mnoge rešetke za kišnu kanalizaciju na kolovozu bile zapušene i nisu mogle da propuste kišnicu. S druge strane, raste vodostaj reke Đetinje, ali u Gradskom štabu za vanredne situacije kažu da od Đetinje, za sada, ne preti opasnost i da su preduzeli sve mere redovne zaštite.
 
"Đetinja polako raste, zbog velikih padavina uzvodno na području Čajetine. Naše ekipe su u pripravnosti i pratimo stanje. Ukoliko kiša bude padala ovakvim intenzitetom narednih sati, onda su problemi sa Đetinjom mogući", rekao je za "Danas" Zoran Militarov iz Gradskog štaba za vanredne situacije u Užicu.
 
Petoro evakuisano, autobus bio zaglavljen na putu
 
Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba, koji se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac, je izvučen, izjavio je načelnik sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić.
 
Tri osobe evakuisane su u okolina Kraljeva, a dve u mestu Viča kod Čačka, rekao je Marić Tanjugu.
 
On je istakao da je u toku noći u centralnom i zapadnom delu Srbije pala velika količina kiše i da je problema bilo na više mesta u Srbiji.
 
Kako je rekao, u Tutinu se voda izlila u dvadesetak objekata, uglavnom u dvorišta i podrume, a veliki problemi su i u mestima u okolini Kraljeva gde je u pedesetak kuća voda ušla u podrume i dvorišta.
 
 
Usled obilnih padavina, autobus na deonici Kraljevo-Kragujevac bio je zaglavljen na putu, ali su pripadnici sektora uspeli da ga izvuku i obezbede svih 15 putnika.
 
Marić je istakao da je problema bilo i u Kniću i u Trsteniku, gde je sinoć pala ogromna količina padavina.
 
Marić je istakao da nema povređenih ni nastradalih, ali da će Sektor za vanredne situacije dežurati tokom celog dana.
 
 
"Očekuje se velika količina padavina i danas, tako da smo sve snage uputili na teren", rekao je Marić i precizirao da se to odnosi na centralni i zapadni deo Srbije.
 
Vanredna situacija u Kraljevu
 
Gradski štab za vanredne situacije Kraljeva proglasio je jutros, zbog nepogoda uzrokovanih obilnim padavinama i izlivanja brojnih reka, vanrednu situaciju na teritoriji tog grada.
 
Kako se može videti iz snimaka, koje građani objavljuju na društvenim mrežama, situacija je kritična na desetinama lokacija, mahom u priobalju brojnih reka i rečica kojima obiluje kraljevački kraj.
 
 
Pored prigradskih naselja, Ribnica, Grdica i Čibukovac, poplave većeg obima zabeležene su na pravcu Kraljevo-Gledić u selu Godačica, u Bogutovcu, Gotovcu i još na mnogim drugim mestima. Pod vodom se, verovatno zbog neočišćenih kanala i zapušenih kanalizacionih šahti, nalaze i pojedini delovi grada.
 
U Bogutovcu se izlila reka Lopatnica u svom donjem delu u blizini ušća u Ibara a meštani kažu da ovakve poplave ovde nije bilo još od kraja pedesetih godina prošlog veka.
 
Nekoliko lokalnih putnih pravaca u Srbiji je zatvoreno zbog obilnih padavina. 
 
  • Pokojni Čika Franja

    04.06.2019 21:03
    upozorenje nadležniMA
    Najdublje vam se zahvaljujem, 021, na objavi svih komentara (zapravo citata) u vezi sa poplavom 1926. godine. Od sveg srca vam želim mnogo zdravlja i sve najbolje u daljem radu - ostanite kakvi ste i do sada bili, objektivni (nepristrasni), verni sebi i čitaocima. Vi svetlate obraz novinarstvu, onakvom kakvo treba da bude :)
  • Istrebljivačkomarac

    04.06.2019 14:38
    Sada će i komarci
    Poplave su bile, potrajaće još malo, najvažnije je da nema ljudskih žrtava, materijalne štete se mogu kompenzovati. Sada je potrebno razmišljati malo unapred i spremiti planove i sredstva za prskanje protiv komaraca. Da nas ne zadesi još jedna nevolja zbog nebrige i kratke pameti
  • Logi

    03.06.2019 19:14
    narod je alav
    Alav narod bi i auto-puteve i fabrike i skupštinu i Kosovo i nasipe i sve!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija