Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Nasilje se dešava sistemski godinama

U Srbiji je postalo opasno misliti drugačije i slobodno i jedini način da se protiv toga građani bore je solidarnost, poručeno je u Beogradu sa protesta "Jedan od pet miliona".

Dejan Bagarić, student koji je prošlog vikenda pretučen u studentskom kampusu u Novom Sadu, rekao je okupljenima kod Terazijske česme da bi nasilja bilo manje, kada bi bilo više solidarnosti.

"Solidarnost je ono što društvu u Srbiji najviše nedostaje. Toga kada bi bilo više nasilja bi bilo manje. Fizičko nasilje je tek vrh lednog brega, nasilje se dešava sistematski godinama, nad medijima, nad institucijama, nad zdravim razumom, nad našom intelegicnijom", rekao je Bagarić.

On je rekao i da je Srbija privatizovana i da mora biti vraćena građanima.

Profesor Univerziteta u Novom Sadu, Uroš Nedeljković, rekao je da je došao javno da osudi prebijanje studenta u kampusu u Novom Sadu i kazao da je pokrenuta peticija koju je potpisalo 517 osoba, a kojom se zahteva da pronađu i privredu počinicoce napada.

Glumac i član Demokratske stranke (DS) Branislav Lečić rekao je da niko ne može da prekine proteste koji su inicirani na borbi za slobodu, pravo na drugačije mišljenje i bolje uređen sistem. Lečić je okupljenima rekao da će protesti biti zaustavljeni tek kada budu ispunjeni njihovi zahtevi - oslobađenje medija i fer i pošteni izbori.

Lečić je pozvao građane da podrže akciju protiv rijalitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom koji smanjuje intelektualni i duhovni nivo i srozava društvo.

Protest je završen ispred zgrade Rektotata, gde su nezadovoljni građani, na poziv organizatora protesta, kucali na vrata te institucije, kako bi simbolično probudili nadležne u Rektoratu, odnosno etičku komisiju da što pre donese odluku u slučaju doktorata ministra finansija Siniše Malog.

  • Нови Сад

    16.06.2019 22:22
    @Sever
    О чему ти причаш момак?
    Хајде остав, среди се и затим све из почетка!
  • Sever Srbije

    16.06.2019 20:38
    O nasilju koje je izazvala afa u Novom Sadu," antifasisticka armija" ko ne zna. Isceniranim napadima zarad promene toka protesta,manipulisanje nekim koji se klanja mafijaskom premijeru. Mnogi za gram su spremni na sve da i " krov nad glavom" " brane" kao! Mozete lagati i mrzeti kolko hocete al takvi necete promenuti nista. Ovi su losi al sta nudite to je dno.
  • Limanac

    16.06.2019 18:25
    @Vertigo
    Alo botu,
    Zaboravio si da su upravo tvoji i dosli na vlast zahvaljujuci tim stranim ambasadama, a sada samo to dolazi na naplatu (Briselski sporazum..).

    Ne vredi vam nasilje, istinu ne možete sakriti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.