Otvoreno pismo Filozofskog fakulteta zbog saslušanja Bakića i prebijanja tri studenta

Pokretači inicijative "#105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta" Univerziteta u Beogradu danas su uputili otvoreno pismo povodom nasilja koje, kako su ocenili, promovišu vršioci vlasti na čelu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi portal "Peščanik".

Povod za pismo je prebijanje tri studenta u studentskom kampusu u Novom Sadu i policijsko saslušanje docenta Univerziteta u Beogradu Jove Bakića.

U pismu je navedno da se šest meseci od početka građanskog bunta i dalje ne zna gde su granice nasilnog ponašanja nosilaca vlasti.

"Poslednjih meseci vlast je svojom izrazito agresivnom i netrpeljivom retorikom inspirisala (a možda čak i direktno organizovala) fizičke napade na neistomišljenike u nekoliko gradova Srbije, od kojih se najdrastačniji desio u Novom Sadu, kada su prebijena tri studenta", navodi se u otvorenom pismu i dodaje da je predvodnik tog talasa nasilja sam predsednik Republike Srbije.

On je kako su naveli u četvrtak, nezadovoljan njihovim političkim delovanjem, pozvao tri opoziciona lidera i docenta Jova Bakića, na fizički obračun."Kako predsednik diše, tako tužilaštvo i policija misle - već sutradan su policijski inspektori uručili Bakiću poziv za saslušanje u prostorijama Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i to bez prethodno pribavljene saglasnosti dekana, čime su pripadnici MUP-a grubo prekršili Zakon o visokom obrazovanju.

Navode da je prekršen član kojim je propisano da je "prostor visokoškolske ustanove nepovrediv i u njega ne mogu ulaziti pripadnici organa nadležnog za unutrašnje poslove bez dozvole nadležnog organa te ustanove, osim u slučaju ugrožavanja opšte sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine".

U otvorenom pismu je postavljeno pitanje da li policija ili tužilaštvo poseduju operativne podatke da docent Bakić potpada pod slučaj "ugrožavanja opšte sigurnosti, života, telesnog integriteta, zdravlja ili imovine" ili "pretpostavljaju da postoji sumnja da se Bakić ne bi odazvao na poziv za razgovor u svojstvu građanina (ZKP, čl. 282, st. 1, tačka 2), pa je zato prekršena autonomija Univerziteta?"

"Ukoliko se radi o poslednje dve pretpostavke, policija bi morala imati pisane naredbe nadležnog tužioca za ovakvo postupanje policijskih službenika", navodi se u pismu Filozofskog fakulteta.

Oni od MUP-a zahtevaju da kopije svih navedenih službenih spisa bez odlaganja dostave docentu Bakiću, kako bi pre svega on, ali i javnost, bili uvereni da se policija ne koristi kao sredstvo zastrašivanja pojedinaca, već da deluje isključivo u skladu sa zakonima Srbije.

Ukoliko takvih naredbi nije bilo, u pismu je naveden zahtev da odgovorni za povredu prostora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu odgovaraju pred nadležnim organima.

Potpisnici pisma su Pokretači inicijative "#105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta" Univerziteta u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.