Revizija: Zbir nepravilnosti u 2018. iznosi 217 milijardi dinara

Ukupan iznos nepravilnosti koji je utvrđen kod subjekata koje je DRI kontrolisao u 2018. godini iznosi 217 milijardi dinara, izvestio je danas na sednici Skupštine Srbije predsednik Saveta (DRI) Duško Pejović.
Revizija: Zbir nepravilnosti u 2018. iznosi 217 milijardi dinara
Foto: Pixabay
On je naveo da je DRI sačinio 436 revizorskih izveštaja, od čega 141 finansijski izveštaj, a da su greške u finansijskom izveštavanju iznosile 195 mililjardi dinara, što je 90 odsto svih grešaka.  
 
Deset odsto su, kaže, nepravilnosti koje se odnose na postupke obračuna plata, zarada, javnih nabavki i isplata bez pravnog osnova. Posebno je naglasio da ne postoji u dovoljnoj meri interna revizija u javnom sektoru.
 
"Kod donošenja odluke o budžetu utvrdili smo greške gde je više opredeljeno sredstava, na primer, od Ministarstva prosvete za pet fakulteta, a manje po istoj osnovi za tri fakulteta ili da primanja i prihodi nisu izvršeni u skladu sa uputstvom", rekao je Pejović.
 
On je naveo da je kod prihoda i primanja utvrđeno da je pogrešno iskazano 80 milijardi dinara i istakao da je to najveća pojedinačna greška u celom utvrđenom postupku revizije.
 
Što se tiče nepravilnosti kod prihoda, one iznose 1,77 milijardi dinara, a odnose se na to da lokalne administracije nisu preduzele odgovarajuće mere za naplatu potraživanja na osnovu poreza na imovinu i drugih prihoda ili da prihodi nisu uplaćivani preko propisanog uplatnog računa. Nepravilnosti kod rashoda ukupno iznose 2,72 milijarde dinara i odnose se na slučajeve isplata bez pravnog osnova ili bez validne dokumentacije.
 
"Javne nabavke se ponovo javljaju kao jedan od prepoznatljivih problema u javnom sektoru. Izvršili smo ispitivanje 25,8 milijardi ugovora u javnim nabavkama, od čega smo utvrdili 3,14 milijardi nepravilnosti ili 12 odsto", rekao je Pejović. On napominje da se najveće nepravilnosti odnose na to da su zaključeni ugovori i izvršene isplate, a da nisu sprovedeni postupci javnih nabavki ili da javne nabavke nisu bile ni planirane.
 
Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da su radikali detaljno pogledali izveštaj DRI koji, kako kaže, ukazuje na katastrofalni rad pojedinih organa, sudova, lokalnih samouprava. Ona je pitala predsednika DRI koliko su oni zaista nezavisna institucija i da li je dobro da im finansijski plan odobrava Ministarstvo finansija.
 
"Kako ćete onda kontrolisati Ministarstvo finansija", pitala je Radeta.
 
Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić rekao je da 217 milijardi nepravilnosti koji je utvrđen kod subjekata kod kojih je DRI uspeo da izvrši kontrolu ukazuje da javni sektor trpi enormno. On je ukazao i na 15 milijardi dinara neevidetiranih prihoda uključujući i budžet koji je propustio da evidentira deo od tih 15 milijardi prihoda, što je jednako godišnjem iznosu kapitalnih ulaganja u Ministarstvu odbrane ili dvogodišnjem budžetu za izgradnju na primer jedne bitne putne deonice u Srbiji.
  • Nebojša

    18.06.2019 22:31
    Farsa
    Sta je to sitnica. Pa nema ni pune 2 MILIJARDE EVRA.
    Kako onda da neko odgovara. A Zagorka Dolovac uvek obezbedi da dela zastare i ne budu procesuirana.
  • Bill

    18.06.2019 22:01
    Sitnica. Skoro dve milijarde €! I ako je 1 km autoputa 20 miliona €, onda smo protraćili, (ne)sposonošću naših vodečih politikanata, skoro 100 km autoputa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.