Samohrana majka ostala bez posla zbog štrajka

Predstavnici Samostalnog sindikata i Sindikata Nezavisnost u Republičkom geodetskom zavodu upozoravaju na premeštanje zaposlenih u katastre i po 50 kilometara udaljene od mesta stanovanja, na niža radna mesta sa nižom platom, a nekima ugovori nisu produženi, kao i samohranoj majci troje dece.
Samohrana majka ostala bez posla zbog štrajka
Foto: 021.rs (ilustracija)
- Imate ženu koja radi sedam godina na privremenim i povremenim poslovima, koja nije član sindikata jer po zakonu to ne može ni da bude. Njoj se jedinoj ne produži ugovor, a ona je samohrana majka troje dece. Kada se njoj ne produži, to utiče se na ostale zaposlene" - rekla je u "Danu uživo" Dijana Konstantinović iz Samostalnog sindikata.
 
Nebojša Pejčinović iz Sindikata Nezavisnost rekao je da su premeštanja zaposlenih zbog učešća ili podrške štrajku u suprotnosti sa Zakonom u radu i kolektivnim ugovorom, što su potvrdile i njihove sindikalne cintrale. On objašnjava da direktor RGZ i pomoćnici, u skladu sa svojim ovlašćenjima, donose rešenja o premeštaju službenika ili radne naloge kojima zaposlene prebacuju u druge službe katastra.
 
- Te mere se primenjuju prema učesnicima štrajka. Dešavaju se premeštanja na radna mesta udaljena i više od 50 kilometara, što je moguće smao uz pisanu saglasnost zaposlenog - napominje Pejčinović.
 
Dijana Konstantinović iz kaže da zaposleni u RGZ kao državni službenici moraju da poštuju odluku direktora - možete da se žalite na rešenje, veliki broj zaposlenih je uputio žalbe, ali nikakav odgovor nismo dobili.
 
Ona je ukazala i na uvećane putne troškove koje su ovakve odluke rukovodstva RGZ proizvele.
 
- Vi zaposlenog iz jedne službe prebacujete iz Novog Sada da ide u Bečej, a kolega iz Bečeja ide u Novi Sad. Svim tim ljudima koji putuju do 50 kilometara morate da plaćate putne troškove. Pa kada se sabere taj broj od 254 rešenja i vidite koja je to cifra na mesečnom nivou - objasnila je Konstantinović.
 
Pejčinović dodaje da neprodužavanjem ugovora onima koji su zaposleni na određeno vreme zastrašuju se ostali zaposleni. Oni se, kako kaže, ucenjuju da morjau svoje članstvo u sindikatu da obustave da bi im bio produžen ugovor.
  • Fjord

    21.06.2019 12:21
    Pitanje
    Pa kako mu dopustaju ovi iz vlade da to radi pa vrlo jednostavan odgovor. Milioni evra su usli u RGZ preko svetske banke i preko tog direktora zavrsili po nekim privatnim firmama a u Sluzbi Zabalj gde radi ova jadna zena za 29.000 din imaju poljski wc . Eto zasto ne mogu da ga smene jer su u dilu s njim. Zemljo Srbijo a nasa deca ce da vracaju te milione.
  • Saša

    21.06.2019 08:12
    STOKA!
  • Djole

    21.06.2019 05:59
    Pitanje
    Zamislite vi bahatost tog direktora i ove iz vlade koji ga stite. U resenju pise da neko iz novog sada ide u becej zbog povecanog obima posla a ovom iz beceja isto to pise i salje ga u novi sad ko je ovde lud i ko ce platiti tolike putne troskove. I jos na kraju svi dobiju na sudu i jos im se plati odsteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.