Aktivista "Ne davimo Beograd" pozvan na odsluženje zatvorske kazne

Aktivista inicijative "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović pozvan je na odsluženje zatvorske kazne zbog organizacije jednog od protesta povodom rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala.
"Ovo je jedan od preko 30 procesa koji se vode ili su vođeni protiv naših aktivista još od 2016. godine i početka masovnih protesta. Umesto da se na sudu nađu nalogodavci i organizatori rušenja objekata, zataškavanja zločina i hajke na aktiviste koja traje i danas, sudi se nama koji smo na kršenje zakona ukazali", navode u "Ne davimo Beograd".
 
Inicijativa je navela da je reč o protestu "Maske su pale", organizovanom 11. maja 2016. godine, kada je objavljen izveštaj Zaštitnika građana o postupanju policije i gradskih službi koje su odbile da izađu na teren po pozivima građana prilikom rušenja u Hercegovačkoj, nakon čega je postalo jasno da je u taj događaj umešan neko iz vrha policije i gradskih službi.
 
"Danas, tri i po godine kasnije, uprkos priznanju i predsednika Vučića i bivše supruge Siniše Malog da upravo vrh gradske vlasti i on lično stoje iza rušenja, nema ni političke, ni pravne odgovornosti za ovaj zločin. Njegovi vinovnici su umesto toga unapređeni ili su na istim pozicijama. Siniša Mali postao je ministar finansija, Vladimir Rebić direktor policije, a Nebojša Stefanović i Darko Glavaš za koga postoje i indicije da je rukovodio rušenjem, i dalje su ministar unutrašnjih poslova, odnosno gradski sekretar", dodaje se.
 
Inicijativa je navela da su prema presudi Prekršajnog suda, Radomir Lazović i Dobrica Veselinović krivi su zbog toga što su ispred Skupštine grada održali govor i pozvali učesnike skupa u protestnu šetnju, čime su prekršili Zakon o javnom okupljanju.
 
Zbog neplaćanja novčane kazne, Lazoviću je ona zamenjena zatvorskom u trajanju od dvadeset dana.
 
"Inicijativa Ne davimo Beograd donacijama građana uspevala je da pokrije sve troškove kazni i procesa vođenih protiv naših aktivista, pa će tako platiti i ovu kaznu. Ukoliko želite da nam pomognete i obezbedite nesmetan rad to možete uraditi materijalnom donacijom", navela je inicijativa.
  • @Miroslav CH

    06.07.2019 00:21
    Nije ništa ostalo.
    A šta bi po Vama obrazovani trebali da rade u inostranstvu? Kome oni trebaju? Mislite da zapad nema svojih obrazovanih građana nego im trebaju baš istraumatizovani Srbi koji natucaju jezik i navikli su da źive u društvu u kome je sve isključivo tj obavezno naopačke?
  • ns

    05.07.2019 19:03
    petrovgrad
    s jedne strane pamet s druge strane ti
  • Miroslav CH

    05.07.2019 17:40
    Bezite obrazovani odatle
    Ono kad mislis da ima nade ali te svakodnevne vesti demantaju i shvatis da nema nade.

    Glup narod koji se prodaje za saku pirinca i dozivotni politicari sa porodicama koji shvataju sta treba ciniti sa glupim narodom bez dostojanstva,bez pamcenja i bez socijalne kicme.

    Onih 10-20% malo pametnijih i obrazovanijih shvata da je zivot isuvise kratak da bi ga trosio da promenis mozak onih glupih i potkupljivih koji cine i do 80% radno sposobne nacije u Srbiji uci jezike ili odlazi ako nije vec otislo.

    Pozdrav iz Svajcarske za sve pametne ljude u Srbiji ako je uopste i nesto ostalo od pameti u toj drzavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.