Agencije više neće smeti da naplaćuju putovanja po prodajnom kursu banaka

Prilikom isticanja cene i naplaćivanja turističkih aranžmana u inostranstvu ubuduće će se primenjivati zvanični srednji kurs dinara, propisano je novim Zakonom o trgovini, koji je usvojila Skupština Srbije.
Agencije više neće smeti da naplaćuju putovanja po prodajnom kursu banaka
Foto: Pixabay
Na ovaj način, kako se navodi u saopštenju NBS, rešeno je dugogodišnje pitanje naplate turističkih aranžmana po prodajnim kursevima banaka za devize.
 
Rešenjem iz novog Zakona o trgovini, cene turističkih aranžmana postaju u potpunosti uporedive i predvidljive, jer neće zavisiti od dnevnih prodajnih kurseva koje utvrđuju banke, kažu u NBS.
 
"Ovim rešenjem, korisnici usluga turističkih agencija imaće mogućnost da sa velikom izvesnošću planiraju iznos izdatka u porodičnom budžetu za plaćanje turističkih aranžmana koji se realizuju u inostranstvu, budući da će im cena takvog aranžmana biti iskazana i naplaćena primenom zvaničnog srednjeg kursa dinara", piše u saopštenju.
 
Pored toga, turističke agencije, koje su do sada putnicima turističke aranžmane preračunavale i naplaćivale primenom prodajnog kursa banke kod koje imaju otvoren račun, iako su u praksi devize kupovale po povoljnijim kursevima, neće biti više u mogućnosti da ostvaruju dodatnu zaradu po osnovu kursnih razlika, na teret klijenata.
 
Iz NBS ukazuju da su, prema dosadašnjim propisima, ali i prema novom zakonu, trgovci dužni da cene po pravilu iskazuju u dinarima, dok samo izuzetno mogu da cenu istaknu u stranoj valuti, kao što je to slučaj sa uslugama u turizmu koje su u neposrednoj vezi sa inostranstvom. Međutim, u tom slučaju, prema novom zakonu, trgovac mora da pri isticanju i naplaćivanju cene naznači i kao obračunski kurs primenjuje isključivo zvanični srednji kurs dinara.
 
"Novi Zakon o trgovini objavljen je u Službenom glasniku i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno 30. jula", navodi se u saopštenju.
  • Marko

    25.07.2019 09:43
    @водич
    Može biti "gornji kurs" kako kažeš (mada verujem da za veće iznose i ustaljene kupovine imaju i bolji kurs od običnih fizičkih lica)... Ali gornji kurs je recimo sada 118 a ne tri dinara veći od onog u bankama ili menjačnicama. Neka povise cene aranžmana, ali i to je više fer nego da kod kuće odabereš aranžman koji košta na primer 1000 eura a da ti u turističkoj agenciji to obračunaju kao 121.600 din.
  • LOL

    25.07.2019 09:35
    Svega ovoga ne bi bilo da nisu agencijama zabranili da aranzmane naplacuju u e kako je ranije bilo. Kako su naznacili cenu u e to si i platio a sad kad ti preracunaju cenu e u dinare po kursu njihove banke izadje te poprilicno skuplje.
  • Tannhauser

    25.07.2019 09:34
    Agencija, kada plaća smeštaj u inostranstvu, to radi u evrima koje mora da kupi u banci po nepovoljnom kursu, to je zakon tako propisao.
    Nije dozvoljeno primiti uplatu u evrima niti kupiti evre u menjačnici po povoljnom kursu, Zato agencije obračunavaju nepovoljan kurs kupcima, to je prosto realna situacija.
    Po starom običaju, Serbijanci uvek radije izaberu formu umesto suštine i slatku laž umesto gorke istine tako da će sada postojati još jedan besmislen propis i još jedna kalkulacija više - agencije će podići cenu u evrima za par procenata da kompenzuju troškove banke.
    Zašto jednostavno kada može komplikovano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija