Trudnica primala platu 26.000, a poslodavcu morala da plaća 30.000 dinara

Dok je bila trudna, Snežana Pešović iz Beograda je od poslodavca primala platu 26.000 dinara, a njemu uplaćivala 30.000 dinara mesečno. I to je tek deo problema, jer joj je poslodavac ostao dužan tri plate i doprinose za mesec dana.
Snežana Pešović je majka devetomesečne bebe. Od 2007. godine radila je neprijavljena, a kada je ostala u drugom stanju, zdravstvena knjižica bila joj je neophodna. Poslodavac je pristao da je prijavi, ali uslov je bio da ona njemu daje novac za doprinose, prenosi RTS
 
"Prijavljena sam na platu od 35.000. Doprinosi iznose 21.342 dinara i sve snosim ja. To je bio jedan od uslova da me gazda prijavi", priča Snežana Pešović.
 
Uz ugovor o radu, navodi, morala je da potpiše i blanko ugovor o otkazu. Kaže da je bila u petom mesecu trudnoće i da nije imala izbora.
 
"Nisam imala pravo ni na slobodan dan ni na plaćeni godišnji odmor. Za svaku smenu, kada bih izostala, morala sam da platim koleginici da me zameni", navodi Snežana.
 
Priča da je njena zvanična plata bila 35.000 dinara, a od toga je za doprinose poslodavcu davala 21.000. Tako je bilo do trenutka kada je zbog trudnoće mogla da radi svega pola meseca. Od tada, njena plata je iznosila oko 26.000 dinara, a ona je gazdi davala još 9.000, kao razliku do plate na koju je bila prijavljena.
 
Kada se podvuče crta na kraju meseca, ona je od poslodavca dobijala 26.000 dinara, a njemu isplaćivala 30.000. 
 
Snežana kaže da je poslodavca prijavljivala više puta, a tek je na poslednju prijavu dobila informaciju da je pokrenut prekršajni postupak.
 
RTS nije uspeo da dođe do njenog poslodavca, vlasnika privatne firme iz Vinče, a odgovore nisu dobili ni od Inspekcije rada ni od resornog ministarstva.
  • Babamica

    01.08.2019 16:49
    Sistem je s*anje!
    U ovakvom sistemu, jedino ti preostaje da pokuša da ga za*ebes. Radnici i radnička klasa su debelo za*ebani i sve ide na ruku kapitalistima. A i kad uspeš da izvrdas nešto da dobiješ, to te košta živaca, vremena, para i na kraju jovo-nanovo.
  • Rusofil_IQ0

    01.08.2019 15:19
    @Vidoviti Limanac
    Sve si tacno rekao samo si SUSTINU omanuo, ona radi ali nije prijavljena znaci nema pravo na porodiljsko a privatnik kad ode na isto joj ne bi dao ni dinar kao ni drzava...
    Ovako je isti trazio da mu 6 meseci na ruke daje pare koje on daje drzavi za nju da bi je 6 meseci drzao prijavljenju sa tim da on od nje zahteva vise od njene plate koju joj isplacuje na crno!

    Samo dokaz u kakvom ZLOJ, SMRDLJIVOJ zemlji i sa kakvim zlim ljudima zivimo oko nas!

    Pa sad pametujte!
  • Vidoviti Limanac

    01.08.2019 15:00
    @ Ponizeni i uvredjeni
    Nije normalno. Nisam to rekao...
    Ovde se protiv bele kuge bori samo na mitinzima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.