Banci reproduktivnih ćelija prijavilo se 27 donora za četiri meseca

U poslednja četiri meseca, od kada je pri Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS osnovana Banka reproduktivnih ćelija i embriona, ovoj medicinskoj ustanovi javilo se 27 osoba zainteresovanih za donaciju i primanje jajnih ćelija i spermatozoida.
Banci reproduktivnih ćelija prijavilo se 27 donora za četiri meseca
Foto: Pixabay
Među njima se nalaze i bračni parovi, ali i osobe bez partnera, koje ovo vide kao jedini način da dođu do potomstva. Sa svima je razgovarano i svi će proći kroz neophodna testiranja, ističe u razgovoru za Politiku dr Aleksandar Stefanović, direktor ove medicinske ustanove.
 
"Pre davanja jajnih ćelija i spermatozoida neophodno je uraditi obimna testiranja, čije je cilj smanjenje rizika za prenošenje potencijalnih infekcija sa donora na primaoca, odnosno smanjenje rizika za prenos infekcije ili ozbiljnih naslednih oboljenja na dete začeto postupkom sa doniranim reproduktivnim ćelijama. Laboratorijska ispitivanja podrazumevaju testiranje na infektivne bolesti koje se prenose krvlju i telesnim tečnostima, kao što su HIV, hepatitis B i C, sifilis, gonoreja i hlamidija", objašnjava sagovornik lista.
 
Sandra Jovanović predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo" koje je godinama vodilo bitku za donošenje zakona o lečenju neplodnosti, kaže za Politiku da je sjajna vest što se konačno počelo sa donacijom u Srbiji, kao i da veliki broj parova čeka na ovu proceduru.
 
"Veliki je napredak što se donori javljaju, ali smatram da treba više raditi na transparentnosti i jasnosti ovog postupka. Svakako da je bezbednost primaoca i davaoca na prvom mestu, ali je i netransparentnost ključni činilac. Ovako delikatna procedura mora imati jaku kontrolu", navodi Jovanović.
 
Podsetimo, pravo da budu donori reproduktivnog materijala imaju žene koje su zdrave fizički i psihički i koje su stare između 21 i 34 godine i muškarci do 40 godina.
 
Zakonom je predviđeno da svi donori jajnih ćelija, spermatozoida i embriona budu anonimni za primaoca, ali će morati da prođu neophodne zdravstvene preglede i psihološke procene, kao i da se testiraju na polno prenosive bolesti. Anonimnost je zagarantovana i podaci o donoru neće moći da se dobiju, osim zbog medicinskih indikacija za dete.
 
Gej lezbejski info centar: Diskriminacija LGBT osoba
 
Gej lezbejski info centar tražio je od Ministarstva zdravlja izmenu Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, kako bi i LGBT osobe mogle da budu davaoci.
 
Centar naime smatra da pravilnik isključuje mogućnost da i te osobe budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona što, kažu, propisuje član 4 u kome piše da davalac ne može biti lice sa anamnezom homoseksualnih odnosa u poslednjih pet godina.
 
Na taj način se, kažu, LGBT osobe diskriminišu, jer se homoseksualni odnosi stavljaju u kontekst bolesti, budući da, dodaju, anamneza znači "istorija bolesti".
 
Osim toga, anamneza je razgovor sa pacijentom, kako bi se prikupile informacije važne za otkrivanje prirode bolesti i postavljanje dijagnoze što, dodaju, znači da će potencijalni davaoci biti ispitivani da li su imali homoseksualne odnose u prethodnih pet godina.
 
To se, navode, može smatrati indirektnim pozivanjem da javno iznesu svoju seksualnu orijentaciju čime se krši Zakon o zabrani diskriminacije koji propisuje da je seksualna orijentacija privatna stvar i da niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji.
  • Slobidan dan

    09.08.2019 10:41
    Da li ce se dobijati slobodan dan, kao za davanje krvi?
    Krv mogu da dam na svaka 3 meseca, a genetski materijal svaki dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.