Dopunska nastava na srpskom i u Velikoj Britaniji

Nastava na srpskom jeziku, za decu dijaspore, biće organizovana i u Velikoj Britaniji od naredne školske godine.
Dopunska nastava na srpskom i u Velikoj Britaniji
Foto: Pixabay
Administrativne procedure se privode kraju, a već je izabran i nastavnik koji putuje u tu ostrvsku zemlju.
 
Dr Slavica Jašić iz Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvete kaže da se već godinu dana radi na organizovanju nastave srpskog jezika u Velikoj Britaniji.
 
"Ovo je velika stvar za našu zemlju, s obzirom na to da se posle dvadeset godina ponovo organizuje nastava na srpskom jeziku u Velikoj Britaniji. Tako bismo u narednoj školskoj godini imali osnovno obrazovanje na srpskom u jedanaest zemlja", kaže Jašić.
 
Nastavu u jedanaest zemalja realizovaće 53 nastavnika koji se angažuju na godinu dana sa mogućnošću produženja najviše do četiri godine.
 
Dopunska nastava na srpskom jeziku organizuje se u Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Norveškoj, Danskoj, Belgiji, Južnoafričkoj Republici, Finskoj. Jašić pojašnjava da se učenje srpskog jezika organizuje na zahtev roditelja koji treba da se prijave ambasadi da žele da se za njihovu decu organizuje dopunska nastava.
 
Konkurs za nastavnike raspisuje se po pravilu svake godine početkom aprila za nove nastavnike, odnosno nove države. Pravo da se prijave imaju nastavnici srpskog jezika, nastavnici razredne nastave, ali i stranog jezika koji već predaju u školama u Srbiji. Nastavnici moraju da znaju jedan sa liste međunarodnih jezika na nivou B1.
 
Ministarstvo prosvete, ove godine, organizovalo je trodnevno stručno usavršavanje za nastavnike koji će od 1. septembra da predaju u inostranstvu. Predavači su im bili profesori sa Filološkog fakulteta, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja koji rade program obrazovanja u inostranstvu, predstavnici ministarstva. Iskustva sa njima podelili su i nastavnici koji su se ove godine vratili u Srbiju posle četiri godine rada u inostranstvu.
 
"Dopunska nastava na srpskom u inostranstvu je specifična jer se mora prilagoditi deci različitih uzrasta. Grupe se po pravilu formiraju prema uzrastu, mladi (I, II, III razred), srednji (IV,V, VI) i stariji (VII I VIII), ali imamo situacije da grupe obuhvataju učenike od prvog do osmog razreda. Tada je potrebno da nastavnik izabere pravi metod rada koji na kraju može da da dobar rezultat", zaključila je Jašić.
  • Kaka pobJeda

    08.08.2019 22:54
    Ma dobro to a jel na cipiripirilici ili latinici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija